Министерството на правосъдието на САЩ съди Volkswagen заради скандала, при който германският автомобилен производител фалшифицира софтуера в милиони коли, за да минават успешно тестовете за вредни емисии, съобщи BВС.

След разследване на американските регулаторни органи през септември миналата година концернът призна, че е поставял т.нар. коригиращо устройство на 11 милиона превозни средства в световен мащаб.

Вижте колко коли от всяка марка са засегнати от скандала около Volkswagen

Вижте колко коли от всяка марка са засегнати от скандала около Volkswagen

Какво карате?

Скандалът удари продажбите на VW по цял свят. Германската компания, базирана във Волфсбург, задели милиарди евро, за да се справи със ситуацията.

Делото е от името на Агенцията за опазване на околната среда и Министерството на правосъдието на САЩ и е заведено в понеделник във федерален съд в Детройт, Мичиган.

В жалбата се твърди, че в близо 600 000 дизелови автомобила са били инсталирани незаконни коригиращи устройства, които нарушават системите за контрол на емисиите и правят така, че отделяните емисии надвишават стандартите на агенцията, което води до вредно замърсяване на въздуха.

В нея се посочва още, че компанията е направила четири нарушения на закона, касаещ чистия въздух Clean Air Act. Очакват се санкции, които могат да достигнат до 80 млрд. долара – около четири пъти повече от оценките на някои правни експерти, пише Bloombеrg.

Автомобилният производител се сблъсква и с няколко наказателни глоби, както и съдебни дела, заведени от притежатели на коли, произвеждани от марката.

В момента Volkswagen провежда вътрешно разследване, което по думите на ръководството „няма да остави нито един необърнат камък”.

Скоро компанията ще започне да изтегля милиони автомобили по света. Германският автомобилен концерн задели 6,7 млрд. евро, за да покрие разходите. В резултат на това VW отчете първата си загуба на тримесечна база от 15 години, възлизаща на 2,5 млрд. евро към края на октомври.

Volkswagen катастрофира финансово: Рекордна загуба през третото тримесечие

Volkswagen катастрофира финансово: Рекордна загуба през третото тримесечие

От +3 милиарда на -3 милиарда