Seat обяви, че около 700 000 от автомобилите ѝ са оборудвани със софтуера, който е позволил на компанията майка Volkswagen да мами при провеждането на американските тестове за вредни емисии, съобщи BBC.

Представител на автопроизводителя заяви, че в момента се опитват да пресметнат колко коли са били продадени във всеки национален пазар.

В родината на марката Испания са засегнати малко над 3000 нови автомобила, но на шоурумите им било казано да ги оставят настрана.

Volkswagen заяви, че скандалът с емисиите обхваща общо 11 милиона дизелови двигателя.
При разбивка марка по марка картината изглежда по следния начин:

VW - 5 милиона

Audi - 2,1 милиона

Skoda - 1,2 милиона

Seat - 700 000

Микробуси - 1,8 милиона

Seat добави, че планира да се свърже със собствениците на автомобилите, за да бъдат колите им подложени на тест. Компанията сложи и търсачка в сайта си, за да даде възможност на потребителите да разберат дали превозните им средства са засегнати.

Испанският производител съобщи още, че временно е преустановил продажбите и доставките на всички нови превозни средства с двигател EA 189, които съдържат софтуера.

Междувременно скандалът продължава да удря цената на акциите на немския концерн. Днес тя е паднала с още 1,5% на борсата във Франкфурт. Компанията е изгубила 35% от пазарната си стойност от миналия понеделник.