Илън Мъск продаде акции на стойност 6,9 милиарда долара от компанията за електромобили Tesla. Това е най-голямата продажба на акции на компанията на милиардера в историята. Той обяви, че иска да избегне разпродажба на акциите на производителя на електрически автомобили в последния момент, в случай че бъде принуден да продължи с прекратената си сделка с покупка на Twitter, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Tesla продаде около 7,92 милиона акции на 5 август, според регулаторни документи. По думите на Мъск причината е, че иска да предотврати спешна продажба на акции, ако бъде принуден да завърши придобиването на Twitter за 44 милиарда долара, от което се оттегли миналия месец. Това обяви той в Twitter.

Попитан от последователи дали е приключил с продажбата на акциите на Tesla и би ли купил отново акциите, ако сделката с Twitter не приключи, Мъск отговори положително.

Продажбата на акции идва само четири месеца след като Мъск обяви, че няма повече планове да продава акции в автомобилния производител, след като се освободи от акции на стойност 8,5 милиарда долара след първоначалната си оферта за закупуване на Twitter.

Акциите на Tesla са се повишили с около 35% от дъното само тази година, въпреки че все още са далеч от връхната си точка с около 20% тази година.

Пазарното състояние на Tesla е свързано с това на сделката с Twitter. Откакто Мъск направи изненадващ ход по-рано тази година. Миналия месец той обяви прекратяване на споразумението за закупуване на социалната мрежа, в която има повече от 102 милиона последователи, като според него Twitter е направил "подвеждащи изявления" относно броя на спам ботовете в услугата.

Twitter заведе дело, за да принуди Мъск да завърши сделката, а процесът в съда на Делауеър беше насрочен за октомври.

Сделката с Twitter включваше разпоредба, че ако се разпадне, страната, която нарушава споразумението, ще плати такса за прекратяване от 1 милиард долара при определени обстоятелства.

Последните 10 месеца Мъск е продал акции на Tesla на стойност около 32 милиарда долара. Продажбите започнаха през ноември, след като той попита чрез анкета потребителите на Twitter дали трябва да намали дела си в платформата. Сега той притежава 14,84% от Tesla, което го прави все още най-големия акционер.

Състоянието на Мъск над 250 милиарда долара. Според индекса на милиардерите на Bloomberg Мъск е най-богатият човек в света, но богатството му е намаляло с около 20 милиарда долара тази година, тъй като акциите на Tesla се понижиха.