Производителят на Mercedes – Daimler AG ще инвестира 500 милиона евро в построяването на завод в Полша . Тази стъпка на компанията е част от стратегията й да изпревари конкурента си BMW.

Предприятието в полския град Явор ще бъде второто поред извън границите на родната за Daimler Германия. Неговият строеж все още е в начална фаза. Според плановете обаче през 2019 г. там вече ще се правят четирицилиндрови бензинови и дизелови двигатели за леки автомобили.

По думите на ръководителя на производството на Daimler Франк Дайс новият завод ще помогне на компанията да отговори по-бързо на промените в търсенето.

В момента от германския гигант осъществяват план за подобряване на рентабилността с орязване на разходите за производство и използването на едни и същи части в различните модели коли.

Заедно с това от Daimler са си поставили за цел до края на тази година да успеят да изпреварят най-големия си конкурент на пазара – BMW, като им отнемат лидерската позиция в продажбите на луксозни автомобили.

Това обаче няма да е лесно, тъй като от BMW също планират да увеличат растежа си. Във вторник от ръководството на компанията обявиха, че ще правят повече джипове в САЩ. Така те искат да отговорят на нарасналото търсене от страна на потребителите заради ниските цени на горивата.