Три години след като компанията майка на Facebook Meta купи GIF търсачката на Giphy за 315 милиона долара, сега я продава на Shutterstock само за 53 милиона долара. Простата сметка показва, че Meta е на загуба от 262 милиона долара със сделката.

Причината за продажбата е антитръстовият орган на Обединеното кралство. Комисията за защита на конкуренцията в страната излезе с изявление миналия октомври, в което се казва, че Meta трябва да продаде Giphy, твърдейки, че сливането е дало на Meta незаконно предимство пред конкурентите в социалните медии и пазарите за дигитална реклама, пише Quartz.

Американският доставчик на снимки, видео и музика Shutterstock обяви сделката и продажната цена, докато Meta отказа да коментира продажбата.

Докато сделката Meta-Giphy избегна контрола от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) и Министерството на правосъдието на САЩ, всеки от които претендираше за антитръстови органи в САЩ, CMA на Обединеното кралство пое обвинението.

Meta и институциите

Неотдава Федералната търговска комисия на САЩ се опита да попречи на Meta да купи компанията за виртуална реалност Within, но органът прекрати делото през февруари, след като федерален съдия установи, че няма достатъчно доказателства, че сделката ще навреди конкуренция във VR пространството.

За Meta вече ще е трудно да да купи някоя компания, дори и да има желания. Близо десетилетие след най-големите й покупки като Instagram за 1 милиард долара през 2012 г., Oculus за 2 милиарда долара през 2014 г. и WhatsApp за 19,3 милиарда долара през 2014 г., регулаторите са много по-критични към пазарното господство на Meta и са готови да се намесят. Това важи и за институциите извън САЩ.