Ричард Брансън "налива" повече средства във  Virgin Atlantic в спасителна операция на стойност 1,5 милиарда долара, за да запази платежоспособността на авиокомпанията само няколко дни преди да се възобновят пътническите полети, пише CNN.

Превозвачът съобщи, че планът за рекапитализация ще бъде разгърнат през следващите 18 месеца и има подкрепата на акционерите, включително Delta Air Lines, нови инвеститори, както и кредитори.

Акционерите ще внесат 750,6 милиона долара, включително 250 милиона долара от Virgin Group, основана от милиардера Брансън. Хедж фондът на САЩ Дейвидсън Кемпнер предоставя 188 милиона долара обезпечено финансиране, а кредиторите са се съгласили да отсрочат плащания на стойност 4562,5 милиона долара.

"Малцина можеха да предскажат мащаба на кризата, предизвикана от коронавируса, на която сме свидетели в момента. Последните шест месеца бяха най-трудните, с които сме се сблъсквали в 36-годишната си история", заяви в изявление изпълнителният директор на Virgin Atlantic. "Предприехме болезнени мерки, но постигнахме онова, което мнозина смятаха за невъзможно", добави той. Компанията заяви, че очаква отново да бъде печеливша от 2022 година.

Милиардерът Ричард Брансън може би ще продава още акции от Virgin Galactic, за да оцелее империята му

Милиардерът Ричард Брансън може би ще продава още акции от Virgin Galactic, за да оцелее империята му

Той продаде 25 милиона акции миналия месец на стойност над 300 милиона долара

По-рано компанията поиска търговски заем 626 милиона долара от правителството на Обединеното кралство, което според информациите не беше удовлетворено от офертата на авиокомпанията.

И Virgin Australia не успя да осигури пряка финансова подкрепа от австралийското правителство. Американската компания за частен капитал Bain Capital купи авиокомпанията миналия месец, като победи друг хедж фонд - Cyrus Capital Partners.

Virgin Atlantic работи, но само с товарни полети от април. Компанията планира да рестартира пътническите полети от 20 юли. По-рано тя освободила 3,550 души персонал и е затвори базата си на London's Gatwick airport, като консолидира своите операции на Heathrow и Manchester Airport.

Глобалната авиация бе силно засегната от пандемията от коронавирус, като загубите на авиокомпанията се очаква да достигнат 84 милиарда долара през тази година, според Международната асоциация за въздушен транспорт. Не се очаква пътуванията със самолет да се възстановят до нивата през 2019 г. поне до 2023 г.