Miniso е японската верига за достъпни стоки за дома, аксесоари и сувенири, която успя да превземе света през последните години. Компанията, която всъщност е китайска, вече има 4330 магазина в 80 държави по света, а четири от тях се намират в България.

С постепенното излизане на пазарите от корона кризата компанията си е поставила за цел да разшири още присъствието си в различните части на света, след като пандемията постави тези планове на пауза през 2020 година.

"Нашата компания все още мисли за възможности да расте", казва в интервю за Forbes от офиса си в Гуанджоу милиардерът Йе Гоуфу, който е основател на Miniso. "Сигурен съм в дългосрочните планове на компанията", добавя той.

Независимо блокираните икономики през 2020 година, Miniso успява да отвори над 400 магазина за 12 месеца през изминалите 12 месеца, което включва и първите обекти в Северна Европа.

По думите на Йе Гоуфу компанията ще отвори още такива през настоящата година, но той не посочва кои ще са целевите пазари. Вероятно плановете включват и тези в Европа, като Старият континент засега допринася за едва 2% от приходите на веригата. 67% от тях идват от Китай.

В дългосрочен план от компанията очакват по-сериозно развитие на пазарите в САЩ, Индия, Индонезия, както и в Латинска Америка.

Компанията е основана през 2009 година, а първият ѝ магазин в Китай отваря 2013 година. Веригата се превръща в обект на множество критики, тъй като тя е представяна като японска верига, но всъщност е китайска. Основана е в Гуанджоу, а първите ѝ обекти отварят отново в страната.

От компанията твърдят, че сред нейните основатели е и неизвестен японски дизайнер, носещ името Мияке Джуня. Медиите в Китай и Япония обаче твърдят, че има съмнения за неговото съществуване.

Въпреки това Miniso успява да изгради имиджа си като японски бранд и се превръща в конкурент на брандовете Uniqlo, Muji и Daiso. Тя отваря хиляди магазини в различни части в света през последните години, но веригата управлява само 400 от тях. Останалите от тях работят на франчайз принцип. В България има 4 магазина под марката Miniso в столичните молове "Сердика", "Парадайз", "Ринг Мол", както и в центъра на София.