Технологичните гиганти Apple и Microsoft са най-големите глобални компании по пазарна капитализация. Това показват данните на Refinitiv за края на месец юли, цитирани от Reuters.

Това лято Apple стана първата компания в света, достигнала пазарна стойност от $3 трилиона, подкрепена от надежди за нейната експанзия на нови пазари и очаквания за по-умерено повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Microsoft с чиста печалба $20 милиарда последното тримесечие

Microsoft с чиста печалба $20 милиарда последното тримесечие

Капитализацията на компанията е нараснала с 27,4% , до $2,57 трилиона

Силните тримесечни печалби на компаниите Alphabet, Meta Platforms, производителя на чипове Intel и производителя на оборудване за чипове Lam Research показаха, че технологичните гиганти трудно намират конкуренти от други области.

Снимка 624964

Източник: iStock Images

Топ 10 на най-големите компании по пазарна капитализация:

  1. Apple
  2. Microsoft
  3. Oil Co (Саудитска Арабия)
  4. Alphabet
  5. Amazon
  6. NVIDIA Corp
  7. Tesla
  8. Meta Platforms 
  9. Berkshire Hathaway Inc
  10. Visa

Пазарната капитализация на собственика на Facebook - Meta, се увеличи с над 10% през юли, благодарение на благоприятната прогноза за приходите на компанията и стабилния ръст на приходите от реклами през второто тримесечие на 2023 година.

Microsoft надмина очакванията на експертите с отчетния ръст на приходите, водени от отличните резултати на бизнеса с облачни изчисления и офис софтуер. Пазарната капитализация на компанията възлиза на $2,49 трилиона.

Apple достигна рекордната пазарна стойност от $3 трилиона

Първата компания в света, оценена на $3 трилиона

Microsoft е на второ място с пазарна стойност от 2,53 милиарда