Групата от енергийни и нефтохимически компании Shell очаква да плати около 2 милиарда долара допълнителни данъци през четвъртото тримесечие на 2022 г. Причината е наложените на енергийния сектор от Европейския съюз и британците неочаквани данъци от свръхпечалби, пише Reuters.

Най-голямата петролна и газова компания в Европа коментира, че производството й на втечнен природен газ (LNG) през тримесечието ще бъде засегнато от продължителни прекъсвания в два големи завода в Австралия.

Shell ще публикува пълните си резултати за четвъртото тримесечие на 2 февруари, но преди това заяви, че очаква между 550 милиона и 750 милиона долара загуби в коригираната печалба през периода. Налозите в ЕС и Обединеното кралство няма да повлияят на коригираните данни за печалбите, съобщават от компанията.

Чистата печалба на Shell скочи 2,8 пъти за полугодието

Чистата печалба на Shell скочи 2,8 пъти за полугодието

Приходите са нараснали 1,5 пъти до 186,247 милиарда долара

Миналата седмица пък стана ясно, че гигантът трябва да плати 15 милиона евро обезщетения в Нигерия, на общности, засегнати от редица течове от нефтопроводи в делтата на река Нигер. На практика така Shell се отървава от признаване на отговорност, извежда всички искове и прекратява всички съдебни спорове, свързани с този случай.

Свръхпечалби

У нас в края на миналата година "Лукойл" преведе авансов данък в размер на 90 милиона в държавния бюджет на България.Това включва данък общ доход, както и 73 милиона във връзка с регламента за свръхпечалбите.

Неотдавна стана ясно, че компанията е взела официално решение на Надзорния съвет, да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България. От тук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си в България.