Американският технологичен гигант Nvidia има интерес към възможността Intel да произвежда чиповете ѝ и в момента се водят преговори. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Йенсен Хуанг, цитиран от Reuters.

"Те се интересуват от това ние да ползваме производството им. Ние също сме много заинтересовани от тази възможност", коментира Хуанг.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер от своя страна заяви, че компанията му е "заинтригувана от интереса на Nvidia да използва производствените възможности на Intel".

Intel разпределя $88 милиарда инвестиции в чипове в шест държави от ЕС

Intel разпределя $88 милиарда инвестиции в чипове в шест държави от ЕС

Големият победител е Германия

В началото на миналата година Intel, която е лидер в производството на чипове, които сама проектира, реши да разшири бизнеса си и да прави и полупроводници по дизайн на други компании. Освен това обяви няколко сделки за милиарди долари за нови производствени центрове в САЩ и Европа.

Към момента Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. произвежда повечето от чиповете на Nvidia.

През септември 2020 година Nvidia съобщи, че планира да придобие британската Arm, която създава дизайна на чиповете, използвани в почти всички мобилни телефони и в много други устройства, срещу $40 милиарда — най-голямата сделка в индустрия.

Предложената сделка обаче не се хареса на регулаторите и на конкурентите на Nvidia, като опасенията са, че последните ще ограничи достъпа на останалите компании до продуктите на Arm и тази година сделката окончателно се провали.

Arm става публична след провала на сделката с Nvidia

Arm става публична след провала на сделката с Nvidia

SoftBank ще получи $1,25 млрд. след колапса