Intel избра Германия за изграждането на огромен нов комплекс за производство на чипове, обявиха от компанията. Фабриката е част от инвестиция в Европа в размер на $88 милиарда за период от 10 години, която се стреми да намали зависимостта на Стария континент от внос и да облекчи срива на доставките за производителите.

Планът е най-новото голямо инвестиционно съобщение от голям производител на полупроводници, откакто индустрията изпадна в тежка криза, но не спира да прави опити да настигне бума в търсенето на чиповете, които на практика се използват във всичко - от производството на смартфони до това на автомобили.

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Ще бъдат наети 3000 души

Американският производител на чипове инвестира в 6 държави от ЕС, пише Reuters. Това са Ирландия, където компанията има база, но ще разшири производството, Франция, Италия, Полша, Испания (вкл. Барселона) и Германия.

Първоначалните разходи на компанията възлизат на $36 милиарда, като най-голяма сума е предвидена за мегафабриката в Германия - над €17 милиарда. Германският автомобилен производител Volkswagen сподели за жестоката криза, причинена от недостига на чипове, като подчерта, че е продал 2 милиона коли по-малко от планираното миналата година, заради проблема.

Съобщението за голямата европейска инвестиция от страна на Intel идва, след като Европейската комисия миналия месец изложи планове за насърчаване на производството на чипове в Европейския съюз, с предложено ново законодателство, което да облекчи правилата за държавна помощ за фабриките за чипове. С промяната се предвиждат и $17 милиарда допълнителни публични и частни инвестиции.

Големите стимули и големият победител

Германия излезе като най-големият победител, като спечели по-голямата част от инвестициите на Intel. Американската компания ще построи две фабрики в Магдебург, създавайки цели 7 000 нови работни места в строителството, 3 000 постоянни работни места в компанията и десетки хиляди допълнителни работни места за доставчици и партньори. Какви обаче са германските държавни стимули към Intel все още не е ясно.

Разрастването на фабриките за чипове на различни места в Европа вероятно ще помогне на компанията да получи повече субсидии от различни страни. Въпрос на време е и други производигели на полупроводници да последват примера на Intel, категорични са експерти. По-важното за потребителите обаче е, че най-накрая има надежда за излизане от кризата.

Intel близо до сделка за $6 милиарда за придобиването на Tower Semiconductor

Гигантът Intel иска да придобие израелска компания за чипове за $6 милиарда

След новината акциите на Tower се покачиха с 49 процента