Американският технологичен гигант Intel е близо до сделка за закупуване на израелската компания за чипове Tower Semiconductor за близо $6 милиарда, предават световните медии. Според неназовани източници сделката може да бъде обявена още тази седмица.

Пазарната стойност на Tower в момента е в размер на около $3,6 милиарда. След излизането на новината за предстоящата сделка, акциите на компанията се изстреляха с 49 процента.

Израелската сомпания, чиито акции се търгуват в САЩ на Nasdaq, произвежда полупроводници и електрически вериги, използвани във всичко - от автомобили и потребителски продукти до медицинско и промишлено оборудване.

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Ще бъдат наети 3000 души

Според уебсайта на компанията тя разполага с производствени мощности в Израел, Калифорния, Тексас и Япония. Компанията е базирана в Мигдал Хаемек в Северен Израел, близо до Назарет.

Tower е подобна на GlobalFoundries Inc., много по-голям производител, за когото Intel проучи възможност да сключи сделка през лятото. GlobalFoundries и нейният собственик, Mubadala Investment Co., инвестиционно звено на правителството на Абу Даби, в крайна сметка решиха да осъществят първично публично предлагане и сега компанията се търгува публично с пазарна стойност от около $30 милиарда.

През януари от Intel обявиха, че планират да инвестира поне $20 мириапда в нови мощности за производство на чипове в Охайо, с което да засилят производствените си амбиции, защото по-голямото търсене на цифрови продукти и недостигът на чипове в световен мащаб засилват нуждата от по-силно производство.

Компанията, чиято пазарна стойност е близо $200 милиарда пое ангажименти за инвестиции в размер на над $100 милиарда през 2021 година.

Intel влага десетки милиарди в нови съоръжения в Европа

Най-големият производител на чипове инвестира десетки милиарди в Европа

Завод, център за развойна дейност и съоръжение за тестване изникват в три държави