Рано в понеделник служители на търговската верига "Пикадили" излязоха на протест в София и Варна, посочвайки като причина неизплатени трудови възнаграждения.

По информация на Нова телевизия близо 700 души не са получили заплати за февруари, а някои и от ноември насам. Според твърдения на служителите компанията не е плащала и осигуровки.

От ръководството на "Селект Трейд" ЕООД, която в момента ръководи веригата "Пикадили", обаче посочват, че проблемът не е в такъв размер. В официално становище те казват, че закъснението при изплащането на трудовите възнаграждения за изминалия месец е от пет работни дни.

"Служителите на дружеството получават възнагражденията си от 10 до 12 число на месеца, като 12-то число на месец март беше в неделя и задължението на "Селект Трейд" ЕООД да изплати трудовите възнаграждения беше възможно на 13.03.2017г. - понеделник", се посочва в съобщението.

"През миналата седмица "Селект Трейд" ЕООД изплати част от възнагражденията на служителите за месец февруари и в момента дружеството продължава да търси варианти за изплащане на възнагражденията в пълен размер, като за това бяха уведомени и служителите ни", допълват от ръководството.

Все пак от дружеството признават, че в последно време има "масово напускане на служители", което затруднява "нормалната търговска дейност" на компанията. От ръководството признават, че въпросните напускания са на основание на член 327 от Кодекса на труда.

Според него работникът може да прекрати трудовите си правоотношения с работодателя без предизвестие в няколко случая. Вероятно тук се касае до правото на служителите да напуснат заради забавени изплащания на трудови възнаграждения или на обезщетения по кодекса, както и на обществено осигуряване.

От "Селект Трейд" засягат и въпроса за стартиралото производство по несъстоятелност срещу "Пикадили", като разясняват, че двете фирми нямат обща дейност, а първата само използва за своите операции търговската марка на веригата магазини.

След "Карфур" и "Пикадили" тръгна към фалит

След "Карфур" и "Пикадили" тръгна към фалит

Компанията влезе в процедура по несъстоятелност

"Стартиралото производство по несъстоятелност по отношение на "Пикадили" ЕАД се отрази изключително негативно върху дейността на "Селект Трейд" ЕООД, а решението в последните няколко месеца на значителна част служителите на "Селект Трейд" ЕООД да прекратят трудовите си правоотношения поради закъснявало изплащане на трудовите възнаграждения с максимум 1-2 дни, допълнително възпрепятства нормалната работа на дружеството", коментират още от фирмата.

"За да възроди и утвърди търговската марка "Пикадили", "Селект Трейд" ЕООД пое значителна част от задълженията на "Пикадили" ЕАД, включително и за изплащане на трудовите възнаграждения на служителите на "Пикадили" ЕАД", посочват в допълнение от ръководството на дружеството.