След като в началото на февруари за българското дружество на веригата супермаркети "Карфур" започна процедура по несъстоятелност, "Пикадили" също е изправена пред фалит.

Компанията е влязла в процедура по несъстоятелност с решение на Софийски градски съд (СГС) от 17 февруари, като има 7-дневен срок за обжалване след вписването му в Търговския регистър.

От решението на СГС става ясно, че производството е било открито след подадена молба от страна на "Луал" ООД за непогасени задължения по договор за наем на недвижим имот в размер на 1,218 милиона лева.

Важно уточнение е, че от края на 2015 година фирмата "Пикадили" не управлява веригата супермаркети, носещи същото име. Търговският бизнес на дружеството беше прехвърлено в друга компания - "Селект трейд", която сега ръководи магазините.

Веригата "Карфур" фалира

Веригата "Карфур" фалира

Българското й дружество влезе в процедура по несъстоятелност

От съда посочват, като начална дата на неплатежоспособността на "Пикадили" 31 декември 2012 година, като към края на 2015 година общата стойност на всички задължения по баланса на компанията са 83 871 хиляди лева.

Дълговете надхвърлят размера на всичките активи на фирмата, които към същата дата се изчисляват на 71 528 хиляди лева.

От решението на СГС става още ясно, че има и назначен временен синдик на "Пикадили". В него се посочва, че на 7 април ще бъде свикано общо събрание на кредиторите на дружеството.

В документът се потвърждава и една друга промяна, свързана с дружеството. Седалището му от началото на миналия месец вече е във Враца.

През последните години "Пикадили" смени на няколко пъти собствеността си, като основаната от варненеца Георги Папуров верига първоначално заработи само в морската ни столица, а след това беше продадена на сръбската група "Делта макси".

През 2014 година, когато дружеството е част от "АП март" има идея за обединяване на "Пикадили" и "Карфур", която тогава се държи от гръцката Marianopoulos през "КМБ България". Сливането обаче така и не се осъществява.