Веригата магазини "Карфур" окончателно се запъти към фалита. След като през лятото на миналата година гръцкият собственик на супермаркетите у нас обяви фалит, в началото на тази е започнала процедура по несъстоятелност и за българското дружество.

Делото за несъстоятелност е образувано на 23 януари 2017 година, показва справка в Търговския регистър. От документите става още ясно, че производството е по молба на доставчици на веригата, както и от кредитора "Алфа банк".

Първите сигнали за проблеми с финансовото здраве на веригата дойдоха именно от доставчици, които в началото на миналата година предупредиха за неизплатени задължения. Още тогава беше заявено, че "Карфур" задържа плащания от години.

Собственикът на магазините "Карфур" в България избягва фалита с last-minute сделка

Собственикът на магазините "Карфур" в България избягва фалита с last-minute сделка

Гръцката Marinopoulos Group намери купувач в последния момент

По-късно проблемите на веригата проличаха и за потребителите - "Карфур" започна да затваря своите обекти в страната един по един. Това от своя страна се отрази на пазара на търговски площи, тъй като компанията наемаше големи площи в търговските центрове.

По всичко изглежда обаче, че това е краят на бизнеса на френската марка у нас. И тримата представители на дружеството - Георгиос Митренас, Маркос Хитас и Георгиос Мелас, са вече с прекратени правомощия, а самото дружество - с прекратена търговска дейност.