Гръцката компания Marinopoulos, която държи правата за магазините на френската верига „Карфур” в България, е обявила фалит и е поискала защита от кредитори. Това съобщават няколко гръцки медии, сред които и вестник „Екатимерини”.

Според изданието съдът ще разглежда в петък иска. Компанията търси защита от близо 1000 свои кредитори, на които дължи близо 3 милиарда евро.

Най-големият магазин на Carrefour в България се продава

Carrefour губи най-големия си магазин в България

Частен съдебен изпълнител пусна имота на търг

През 2012 година Marinopoulos стана ексклузивен  представител на френската верига „Карфур” за южна Европа, включително и за България, където имаше големи амбиции за разрастване.

Вместо това обаче местното дружество на гръцката компания – „КМБ България”, закъса с дългове към местни доставчици. Веригата претърпя и неуспешен опит за сливане с друг местен играч – „Пикадили”.

По-рано през годината частни съдебни изпълнители поставиха за продажба два от магазините на „Карфур” в България, намиращите се в големи търговски центрове в София, в търсене на 45.3 милиона лева, с които да бъдат покрити част от дълговете на българското дружество.

Още един магазин на веригата „Карфур” у нас спира работа

Още един магазин на веригата „Карфур” у нас спира работа

Единственият търговски обект на компанията в Русе преустановява дейност

През миналата седмица по информация на някои медии още един магазин от веригата в София е затворил врати.

Гръцкото дружество Marinopoulos е създадено през 1999 година като джойнт-венчър между френската Carrefour Group и Marnopoulos Group. В него към момента работят по различни данни 13 000 души, които, по всичко личи, скоро ще останат без работа.