Базираната във Великобритания финансова компания Revolut обяви, че ще започне да дава потребителски заеми в Румъния. Северната ни съседка е вторият по големина пазар на онлайн банката в света, като клиентите в страната са над 2 милиона или 10% от потребителите по целия свят.

Клиентите на Revolut могат да кандидатстват за потребителски заеми директно в приложението. Компанията обяви, че ще дава заеми до 125 000 леи (25 500 евро) за няколко минути. Договорът за кредит ще се подписва с квалифициран електронен подпис, а средствата се предоставят моментално по сметката на клиента.

"Потребителският кредит в стил Revolut е лесен за получаване и е много прозрачен от гледна точка на разходите - единственият разход, който се начислява е лихвата. Няма такси за издаване, нито за предсрочно погасяване", коментира Габриела Симион - генерален мениджър на Revolut Romania.

Revolut ще позволи и на тийнейджърите да изпращат и получават пари

Revolut ще позволи и на тийнейджърите да изпращат и получават пари

Условието е те да са навършили 16 години

Понастоящем заемът е достъпен за клиенти на Revolut с кредитна история, чийто доход може да бъде проверен онлайн.

Продуктът се предлага само в местната валута RON, с фиксирана лихва през целия период на заема и максимална продължителност от 60 месеца. Лихвеният процент варира между 6.99% и 15.59% в зависимост от кредитния профил на клиента.

Revolut обяви още, че ще позволи на клиентите си да променят датата на месечното си изплащане, да извършват частични или пълни изплащания директно от приложението и да проверяват кредитния си отчет по всяко време на денонощието.

"Това е само началото. В близко бъдеще планираме да добавим други евтини кредитни продукти, които ще помогнат на милиони румънци да управляват ежедневните си разходи по-ефективно", добави Габриела Симион.

Румъния е четвъртият европейски пазар, където Revolut Bank пуска своите потребителски кредити, след Полша, Литва и Ирландия. Към момента не е ясно дали тази услуга ще дойде и в България.

Румъния официално е вторият по големина пазар на Revolut в света

Румъния официално е вторият по големина пазар на Revolut в света

А Букурещ има най-високата концентрация на потребители в целия Европейски съюз