UPS спечели първото пълно одобрение на правителството на САЩ за експлоатация на авиокомпания за безпилотни въздушни превозни средства с цел доставка. Това дава предимство на компанията пред Amazon и Alphabet в сферата на доставките с дронове, пише Reuters.

Федералната авиационна администрация (FAA) предостави на дъщерното дружество на UPS Flight Forward стандартно сертифициране в петък.

Компанията заяви, че сертификатът позволява услугата да се разшири за доставка в университетски кампуси и болници. Доставките до жилища обаче ще трябва да почакат още няколко години.

"Лесно ще стигнем до 20 плюс полета на ден за дрон", казва Скот Прайс, началник на отдела за трансформация и стратегия на компанията.

"Това е бизнес, не е прототип или тест", казва Прайс за Flight Forward. Дъщерната фирма засега пренася кръвни проби и тъкани в централната лаборатория на WakeMed от точки около основния му болничен кампус.

UPS посочват, че със сертифицирането си Flight Forward добавя други проекти за доставка в кампуса, за които вече няма да е необходимо да търси одобрение от правителството поотделно.

"Това е голяма стъпка напред към безопасното интегриране на безпилотните летателни системи в нашето въздушно пространство", казва от своя страна американският секретар по транспорта Илейн Чао в изявление.

Съгласно новото одобрение на FAA пилотите на Flight Forward ще могат да работят с множество дронове под един сертификат.

UPS залага на автономните камиони

UPS залага на автономните камиони

Куриерът се оглежда за инвестиции и в други технологични стартъпи