Гигантът в сферата на доставките United Parcel Service (UPS) закупи миноритарен дял в стартъп, занимаващ се с разработване на самоуправляващи се камиони, пише Bloomberg.

Инвестицията не е разкрита публично и е част от усилието на компанията за разработването на напълно автономен камион. По думите на Тод Луис, който управлява UPS Ventures, разработването на самоуправляващ се камион, който да бъде контролиран от компютър, изисква да се постигне напредък в области като асистираните спирачки, предупрежденията за смяна на лента на движение и много други. Тези разработки по принцип са важни за всеки автономен автомобил.

Желанието на компанията да инвестира в разработки, които обуславят нуждите и предизвикателствата на новите технологии, се наблюдава в UPS Ventures, където се вижда и промяна. Компанията е формирана през 1997 година като стратегически предприемачески фонд. Фондът с капитал от 150 милиона беше преименуван и обновен през 2018 година, когато Скот Прайс - бивш изпълнителен директор на Walmart - беше нает за главен директор по трансформацията на куриера.

Камион без кабина и шофьор тръгна по пътищата в Швеция

Камион без кабина и шофьор тръгна по пътищата в Швеция

Той извършва тестови маршрути между складове и адрес на доставчик

"Не само че желаем да изградим по-дълбоки взаимоотношения с нашите партньори, в които инвестираме, но също така искаме и да им помогнем в разрешаването на истински проблеми в реална среда, които впоследствие да тестваме и мащабираме", каза Луис.

Стартъпът, в който UPS инвестира, се занимава с превози между Финикс и Тусон, в щата Аризона. Превозите се ръководени от автономната система на TuSimple. На борда на камиона превозвач, разбира се, е имало и хора - шофьор и инженер.

Компанията е оценена на около 1 милиард долара, а през месец февруари тя поиска и получи от инвеститори 95 милиона долара.

UPS Ventures има инвестиции в 22 компании в области като роботика, блокчейн, 3D принтери и изкуствен интелект. По думите на Луис гигантът иска да увеличи тези инвестиции.

Пет причини защо автономните автомобили все още са мечта

Пет причини защо автономните автомобили все още са мечта

Според експерти