Автономен камион без кабина започна да прави тестови маршрути по обществените пътища в Швеция, като се сля с останалия трафик. Той беше натоварен със стока и се движеше из индустриална зона.

Автономното превозно средство е дело на транспортната шведска компания Еinride и е електрическо, пише CNN. Производителят започна да тества камиона на къси участъци по пътищата в Йоншьопинг, който е център на скандинавския регион и натоварен транспортен възел.

От компанията казват, че тестовете ще се провеждат до края на 2020 година. Те са първият случай, когато автономен камион без изобщо да има шофьор в него е пуснат в експлоатация на обществени пътища. Камионът е наречен "T-Pod" и действията му се следят дистанционно от оператор, който може да се намеси при необходимост чрез софтуер. Тестовете на останалите компании преминават с шофьор в камиона.

Автономното превозно средство тежи 26 тона и е оборудвано с камери, радари и 3D сензори, които дават 360-градусов обхват за случващото се от всички страни на камиона. Системата за автономно шофиране е дело на NVIDIA и тя осъществява връзка с дистанционно командване чрез 5G мрежа. С едно зареждане той може да измине 200 километра.

Маршрутът, който изминава превозното средство от склада до сградата е само 300 метра, но включва 5 прави ъглови завоя и 100-метров участък от пътя, по който се движат други камиони и превозни средства.

От Einride са казали, че T-Pod ще изминава този маршрут по няколко пъти на ден по време на тестовия период. Максималната скорост, която може да развие е 85 километра в часа, но сега позволената е само 5 километра на час. Този лимит на скоростта е наложен от Агенцията по транспорт в Швеция.

Според нея докато пътят има участък, през който той става натоварен, по-добре скоростта да е по-ниска. Бизнес индустрията, която разчита на превозите и доставките с камиони, е ентусиазирана заради новите технологии, които доведоха до създаване на автономни модели.

Американската асоциация за камиони е казала, че транспортните компании се нуждаят от около 60 000 нови шофьори. В Европа също не достигат 150 0000 служители, които да управляват камионите в индустрията.