Smithfield Food - най-големият преработвател на свинско месо в света, обяви, че ще затвори свой завод в САЩ за неопределено време поради серия от случаи на коронавирус сред служителите, пише Reuters.

Компанията също така предупреждава, че страната се движи "опасно близо до ръба" в доставките за хранителни стоки.

Спирането на кланиците нарушава веригата на доставки на храни в САЩ, ограничава наличността на месо в магазините на дребно и оставя фермерите без търговски обекти за разпространение на месото от добитъка.

Smithfield удължи затварянето на своя завод в Сиу Фолс, Южна Дакота, след като първоначално заяви, че временно ще работи "на празен ход" за почистването на съоръжението. Заводът е един от най-големите в страната за преработка на свинско месо, което представлява от 4% до цели 5% от производството в САЩ, твърди компанията.

Паническото пазаруване и намалените доставки може скоро да доведат до недостиг на храна

Паническото пазаруване и намалените доставки може скоро да доведат до недостиг на храна

Застрашени са най-вече уязвимите икономики

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем обяви тази събота, че 238 служители на Smithfield са дали положителни тестове за коронавируса, което представлява 55% от общия брой заразени в щата. Ноем и кметът на Сиу Фолс препоръчаха компанията да затвори завода, в който има около 3 700 работници. Препоръката е за спиране на дейността поне за две седмици.

"Невъзможно е да съхраняваме нашите хранителни продукти на склад, ако нашите заводи не работят", каза главният изпълнителен директор на Smithfield Кен Съливан в изявление. "Тези затваряния ще имат също и тежки, може би катастрофални последици за мнозина от веригата на доставки, преди всичко животновъдите в нашата страна."

Smithfield заяви, че ще възобнови операциите в Сиу Фолс след допълнителни насоки от местни, щатски и федерални служители. Компанията ще продължи да плаща на служителите си през следващите две седмици.

Фирмата ще продължава да поддържа своите дейности за доставка на американски потребители по време на пандемията, каза Съливан.

Други основни преработватели на месо в САЩ, включително Tyson Foods, Cargill и JBS USA, също вече са замразили дейността си в някои щати.

Как доставчици на храни и ресторантите адаптираха бизнесите си в кризата?

Как доставчици на храни и ресторантите адаптираха бизнесите си в кризата?

Сега пресните продукти, които обикновено биха отишли ​​в скъпи ресторанти, се доставят до домовете на хората