Пандемията от коронавирус може да прекъсне сериозно световните вериги за доставки на храни и да покачи цените, особено за уязвимите икономики, ако големите страни производители увеличат ограниченията за износ, предупреждават международни агенции и експерти по храните.

Очаква се Китай да бъде защитен от сериозен недостиг на доставки, тъй като страната разчита на собственото си производство на ориз и пшеница, за да изхрани 1,4 милиарда души, но забавеният внос на някои култури, като соя, може да "прати" цените нагоре, пише South China Morning Post.

Пандемията пречи на доставките в Европа: Цената на зърното се вдига

Пандемията пречи на доставките в Европа: Цената на зърното се вдига

Липсва автомобилен и жп транспорт заради недостига на шофьори и машинисти

Миналата седмица Организацията по прехрана и земеделие (FAO) заяви, че "вече е забелязала признаци, че натискът заради блокирането, започва да оказва влияние върху веригите за доставка, като например забавянето на корабоплаването. Прекъсванията, особено в областта на логистиката, могат да се реализират през следващите месеци. "

Организацията излезе още по-силно предупреждение, че "прекъсванията на границите и веригите за доставка могат да предизвикат ехо в хранителната система с потенциално катастрофални последици".

През последните седмици ограниченията върху износа се наложиха върху основни храни като ориз и пшеница, докато огнището се разпространява по целия свят.

Веригите за доставки на Coca-Cola понасят голям удар в световен мащаб

Веригите за доставки на Coca-Cola понасят голям удар в световен мащаб

Компанията изпитва затруднения на фона на засиленото търсене

В съчетание с настоящата криза от нападенията на скакалци (в Африка и Близкия изток), която се отразява на производството на храни, това може да отрази недобре на световния пазар на храни, което да доведе до паническо купуване, ограничения за износ и прекъсвания във веригата на доставки и

покачване на цените на храните. Това заяви Ченг Гокианг, професор в Школата по икономика и управление на университета Тонджи в Шанхай.

"Следователно, ако огнището не може да бъде ефективно контролирано, това може да доведе до сериозна световна продоволствена криза и пряко да застраши продоволствената сигурност за Китай и развиващите се страни", каза още той.

Виетнам, най-големият износител на ориз в третия свят, планира да складира зърното и да прекрати новите експортни договори до края на месеца. Тайланд забрани доставките на кокоши яйца за седмица след недостиг на вътрешните доставки.

В Хонконг, където Тайланд и Виетнам съставляват 80 на сто от вноса на ориз, през уикенда отново се появиха дълги опашки пред магазините, докато жителите се запасяват с най-необходимото.

До понеделник оризът беше разпродаден в много големи супермаркети, а в различни магазини бяха наложени ограничения за закупуване на до две торби с ориз и две кутии яйца.

Анализаторите очакват допълнителни ограничения за износ, но казват, че недостигът на храни ще бъде по-осезаем в страните, които внасят само един или два източника.

Веригите за доставки вече никога няма да бъдат същите

Веригите за доставки вече никога няма да бъдат същите

Коронавирусът ще промени света

Докато по целия свят се излъчват репортажи с празни рафтове на супермаркети и огромни опашки извън магазините, FAO не предвижда значителен недостиг, ако се поддържат глобални вериги за доставки.

Прекъсвания в доставките на храни могат да станат реалност през април и май заради бързо разпространяващите се мерки ограничаване на заразата, заяви Максимо Тореро Кален, главен икономист на FAO. Но колко тежки ще са те, зависи от развитието на пандемията Covid-19, каза той.

Най-населената страна в света вече е засегната от покачването на цените на вносно свинско месо, след като 60 процента от стадaта свине в страната загинаха или бяха избити миналата година заради Африканската чума по свинете.

Австралия, която е нетен износител на храни, вече се сблъсква с празни рафтове по хранителните магазини, тъй като паническото купуване е увеличило търсенето, заяви социалната изследователска къща McCrindle.

Въпреки продължителната суша в Австралия и тежките пожари, продължили шест месеца, страната трябва да има достатъчно доставки на храна, за да може да го мине през кризата, заяви Марк Маккриндъл, директор на фирмата.