Правният спор за авторските права за най-популярната песничка за рожден ден “Happy Birthday To You” бе уреден извън съда.

Музикалната компания Warner/Chappell предяви иск за правата към песента, но по-рано тази година съдът постанови, че текстът може да бъде използван без нуждата да се заплащат авторски възнаграждения. Редица артисти и режисьори се опитаха да си получат обратно парите, събирани от фирмата през годините.

Условията на споразумението обаче не са разкрити, предаде BBС.

Смята се, че американската музикално-издателска компания, която е част от музикалния гигант Warner Music Group, е изкарала 2 милиона долара на година от таксуването за всеки път, в който песента е била използвана във филм, телевизионен епизод, реклама или друго публично изпълнение.

Компанията придоби авторското право през 1988 г., но съдия определи, че то се предоставя само за конкретни аранжименти на музиката, а не на самата песен.

В свое изявление от Warner посочиха, че макар да не са съгласни с решението на съда, са доволни, че този въпрос вече е решен.

Мелодията към песента, която е най-популярната песен на английски в света, е композирана от две сестри от американския щат Кентъки през 1893 година.

Милдред и Пати Хил нарекли версията си “Good Morning To All” („Добро утро на всички”), но впоследствие тя еволюирала в песента, която често се пее на рождени дни по целия свят.

Заради спора около правата върху песента в много от американските филмови продукции може да се забележи, че в сцени на празненства по случай нечий рожден ден героите пеят втората най-известна песен на английски език – “For He's a Jolly Good Fellow/ For She's a Jolly Good Fellow”.