След няколко седмици борба и спорове с окръг Аламеда, Калифорния, изглежда Tesla най-накрая изглади отношенията си с местните власти и сега обяви на служителите, че се връща към нормална работа, макар и с някои промени, пише elektrec.co.

Аламеда беше областите в района на Залива на Сан Франциско, които бяха първите в щата, наложили заповеди за стоене вкъщи от средата на март. Губернаторът Гавин Нюсъм заяви, че окръзите могат да налагат ограничения, по-строги от държавните заповеди.

След конфликта между Tesla и властите, щата Калифорния капитулира пред Мъск и разреши възобновяване на дейността на единствения американски завод за сглобяване на автомобили на концерна.

Въпреки възстановяването: Tesla се срива на най-големия пазар на електромобили

Въпреки възстановяването: Tesla се срива на най-големия пазар на електромобили

През април гигантът е продал 64% по-малко електромобила Model 3 в Китай, отколкото през март

Окръг Аламеда официално одобри плана на Tesla да отвори отново фабриката си Fremont, но съгласно указанията на държавата за безопасна експлоатация на фона на пандемията. През последните две седмици Tesla постепенно призовава служители да се завръщат по работните си места в Калифорния и Невада.

Някои служители все още се страхуват да се върнат на работа и Tesla предупреждава, че може да загубят обезщетенията си за безработица, ако откажа да се върнат на работа.

В имейл, адресиран до служителите, Tesla съобщава, че сега им е разрешено официално да се върнат към "нормалните операции".

Авомобилният производител съобщава на служителите, че възстановява присъствената политика с няколко модификации, за да насърчи работниците да се върнат на работа.

Tesla се опитва бързо да увеличава производството обратно до нивото си преди затварянето, за да достави възможно най-много превозни средства до края на тримесечието, което беше силно засегнато от пандемията.

Според указанията на компанията, ако служител не иска да се връща на работа от притеснение, че може да изложи рисков член на домакинството си, HR ще предостави на служителя документ, който той може да подпише и изпрати, за да потвърди положението си и да получи неплатен отпуск до 31 май. Болните от вируса служители също ще бъдат в карантина.

Теsla уточнява, че връщането на работа се отнася само за производствената работна сила и свързаните с производството офис служители във Fremont в окръг Аламеда и Gigafactory Nevada. Тези, които могат да продължат да работят от вкъщи, трябва да го правят.