Сделките за най-продавания електромобил в света - седана Model 3 на Tesla - паднаха в Китай с над 64% през април в сравнение с предходния месец, въпреки възстановяването на пазара на електрически автомобили, показват данни на Китайската асоциация за пътнически автомобили (CPCA), цитирани от CNBC.

През април Tesla е продала 3 635 електромобила Model 3, в сравнение с 10 160 през март, когато пазарът беше в пъти по-свит.

Този спад също така идва въпреки отчетеното месечно увеличение на продажбите на електрически превозни средства с цели 9,8% през април в Китай, която е най-големият пазар на електромобили в света.

Несигурното бъдеще на производителите на електромобили в Китай

Несигурното бъдеще на производителите на електромобили в Китай

Може ли втората световна икономика да доминира на пазара скоро?

В съобщение за печалбата на американския гигант на 29 април изпълнителният директор Илън Мъск заяви, че Tesla ще намали цената на своя най-достъпен модел в Китай.

"Ние постигаме бърз напредък в намаляването на производствената себестойност в Китай и всъщност сме развълнувани да обявим, че ще намалим цената на стандартния Model 3", посочи тогава Мъск.

Китайското блокиране засегна силно Tesla, наред с другите автомобилни производители и фабрики в страната. Американският автомобилен производител трябваше временно да затвори фабриката и магазините си в Шанхай по-рано тази година.

Заводът в Шанхай, който стартира производството си през октомври миналата година, е първият такъв, който се намира извън САЩ. Tesla започна да доставя електромобили Model 3 от фабриката на клиенти в Китай през януари.

В доклада на CPCA обаче не е посочено какво точно е довело до спада в продажбите на Model 3. За първите четири месеца на годината Tesla е продала общо 19 705 електромобила от модела.

Tesla произведе 1 млн. електромобила

Tesla произведе 1 млн. електромобила

12 години след пускането на първия си модел