Може да се каже, че възобновяемата енергия и по-скоро соларната енергия е новият любим сектор на инвеститорите в Полша. Причината е, че акциите на компаниите с дейност в тази сфера бележа истински рекорд през последните месеци.

По-конкретно казано за изминалите 12 месеца книжата на компаниите Columbus Energy, Novavis и 01Cyberaton са поскъпнали с повече от 1000%. Това ги прави най-добре представящите се дружества в групата на тези с по-малка пазарна капитализация.

Обяснението за интереса на инвеститорите е лесно - в европейката страна субсидиите за домакинствата, които искат да закупят слънчеви панели, бяха увеличени деветорно.

Акциите на компаниите в сектора започнаха своето рали след обявяването на по-големите субсидии. Така за 2020 година общият бюджет на програмата за помощ за семействата ще бъде в размер на 900 милиона злоти или 237 милиона долара.

"Изглежда инвеститорите търсят възможности да се възползват от индустрията, която преминава през истински бум", посочва експертът от фонда Allianz TFI Адам Лукож.

"Основното предизвикателство за компаниите, които се използват тези нови технологии, ще бъде да запазят маржовете си при нарастващата конкуренция", допълва той.