Турската отбранителна компания Baykar започна изграждането на фабрика близо до Киев. и Там ще работят около 500 души. В завода ще се произвеждат моделите дронове TB2 или TB3. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията пред Reuters.

Произведените в Турция дронове придобиха известност в световен мащаб, след като бяха използвани от украинската армия в борбата с бронирани превозни средства и артилерийски системи на Русия.

Производителят на дронове Baykar е подписал сделки за износ за своя модел дрон TB2 с 30 страни. Сред тях са Украйна, Етиопия, Либия и Азербайджан от 2018 г., според мозъчния тръст SIPRI.

"Имаме нужда от 12 месеца за изграждане на фабриката, да завършим строителството и след това ще преминем към оборудване с вътрешни машини и организационна структура", коментира главният изпълнителен директор на Baykar Халук Байрактар ​.

По думите му отбеляза капацитетът ще бъде общо около 120 дрона годишно, но коментира, че все още не е ясно дали производството в украинската фабрика ще се съсредоточи върху модела дрон TB2 или TB3.

Турция обяви кога започва производство на бойни дронове Bayraktar в Украйна

Турция обяви кога започва производство на бойни дронове Bayraktar в Украйна

Срокът се удължава доста

Осве това плановете на Baykar да започне производство в Саудитска Арабия през следващите две години са на път да се случат.

И други отбранителни компании също обявяват сделки с Рияд. Американският производител на оръжия Lockheed Martin отваря нов раздел, подписани споразумения за компании от Саудитска Арабия за производство на части от системата му за противоракетна отбрана.

Според Байрактар компанията Baykar планира да удвои вътрешното производство на Akinci, което възлиза на 36 броя през 2023 г., докато производството на TB2 ще остане непроменено на 230 броя.

Има и план да произвежда новите "десетки" от модели на безпилотните самолети Kızılema и TB3 добави той.