Турската компания Baykar предвижда да започне производството в Украйна на бойните дронове Bayraktar TB2 и Bayraktar Akinci през 2025 година. Това съобщи генералният директор на компанията Халук Байрактар.

"Строителните работи на местното дъщерно дружество на Baykar (в Украйна с наименование Avia Ventures LLC), напредват по план, като откриването е планирано за 2025 г.", цитира думите му турският в-к Yeni Akit.

Ръководителят на компанията отбелязва, че "основната част от подготвителната работа за завода вече е в ход". По думите му, очаква се "заводът да бъде електрифициран през юли".

Румъния иска да закупи дронове Bayraktar TB2 за $300 милиона

Румъния иска да закупи турски военни дронове за $300 милиона

На фона на войната в Украйна румънската армия иска да се модернизира

За началото на строителството на завод за производство на турски дронове Bayraktar в Украйна стана известно още през август 2022 г. Украинският посланик в Турция Василий Боднар каза тогава, че строителството ще отнеме само няколко месеца, а производството на първите дронове е възможно да стане още преди края на 2023 г.

Обаче в интервю в началото на тази година, Боднар коментира, че бойните действия са "внесли корекции в първоначалните планове относно турския завод за дронове".