Министерството на отбраната на Румъния поиска одобрение от парламента за закупуване на дронове Bayraktar TB2 на стойност $300 милиона. Придобиването на турските системи за безпилотни летателни апарати (UAS) Bayraktar TB2 има за цел да подпомогне усилията на страната да изпълни ролята си в НАТО.

Дроновете ще допринесат и за модернизацията на румънската армия - процес, който ще продължи до 2040 година, пише в документ в подкрепа на искането на Министерството на отбраната, цитиран от Romania Insider.

Турските дронове "Байрактар" - най-ефективното оръжие на украинската съпротива

Турският дрон, който промени същината на военните действия в Украйна

Украинците вече дори възпяват турските дронове

Летателните машини ще бъдат интегрирани в определени армейски корпуси, което им дава по-широк спектър от способности, изисквани от воените битки през 21 век. Те ще дадат на румънските военни "разширена ситуационна осведоменост и повишена огнева мощ", се посочва още в документа, цитиран и от G4Media.

Трите дрона, предназначени за Сухопътните войски на румънската армията, имат по шест платформи с възможност за поразяване на цели. Придобиването ще включва и пакет за логистична поддръжка и оборудване, предназначено за обучение. Стойността на договора за покупка се оценява на $300 милиона без ДДС.

До началото на войната в Украйна Турция е продала на страната около 50 от своите военни дронове. Особено в първите седмици от войната украинската армия почти ежедневно показваше видеа, с които да докаже, че дроновете разбиват успешно цели конвои руска военна техника. Предполага се дори, че неуспешната атака на руснаците срещу Киев се дължи именно на ефективността на турските дронове.

Полша купува от Южна Корея стотици танкове и бойни машини за $5,76 милиарда

Полша купува от Южна Корея стотици танкове и бойни машини за $5,76 милиарда

Танкове Hyundai, гаубици и оръдия ще бранят страната в случай на чуждестранна агресия