Южнокорейската компания Hyundai Rotem Co. обяви, че е подписала сделка с Полша на стойност $2 372 милиона за танкове K2. Полската отбрана ще построи 180 такива танка за своите военни нужди в сътрудничество с южнокорейската компания до 2027 година.

"Планираната доставка на танкове K2 ще бъде първата по рода си за Южна Корея и ще помогне на страната да се превърне в основен играч на пазара на отбранителната индустрия", се посочва в изявлението на Hyundai, цитирано от световните медии.

Сделката между Hyundai и полската отбрана беше подписана миналата седмица и според нея можеше да очаква скорошна доставка на 1000 танка K2

Ето какво може да се случи, ако САЩ класифицира Русия като държава, финансираща тероризъм

Ето какво може да се случи, ако САЩ класифицира Русия като държава, финансираща тероризъм

Съединените щати считат за такива само четири държави в света: Куба, Иран, Сирия и Северна Корея.

В края на миналата седмица стана ясно, че две южнокорейски компании са подписали договор на стойност $5,76 милиарда за доставка на танкове и гаубици към Полша на фона на напрежението между страната и Русия. Този договор е част от огромна оръжейна сделка, която според информация на южнокорейски медии възлиза на до $15 милиарда.

Първоначално Полша ще получи 180 бойни танка K2 от компанията Hyundai Rotem, като първите от тях ще бъде доставени още тази година, става ясно от медийни публикации. Вторият транш ще включва 800 танка, някои от които ще бъдат произведени в Полша.

Още до края на тази година полската армия трябва да получи и 48 самоходни гаубици К9, които ще заменят оръдия, предадени на Украйна.

Нов газопровод между Полша и Литва влезе в експлоатация

Нов газопровод между Полша и Литва влезе в експлоатация

Капацитетът му е 4 милиарда кубически метра газ годишно