Държавният департамент на САЩ се опасява, че включването на Русия в списъка на страните, спонсори на тероризма може да застраши споразумението за деблокиране на украинските черноморски пристанища, пише американският вестник "Политико", позовавайки се на свои източници.

Според изданието през последните дни няколко служители на Държавния департамент са изразили опасенията си пред американски конгресмени, които ще трябва да вземат решение по този въпрос.

Украйна и някои западни страни призовават Вашингтон официално да класифицира Русия като страна, която подкрепя тероризма заради агресията й срещу Киев. Сега Съединените щати считат за такива само четири държави в света: Куба, Иран, Сирия и Северна Корея.

Първият кораб със зърно се запъти от украинското пристанище към Турция

Първият кораб със зърно се запъти от украинското пристанище към Турция

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение на 22 юли за отваряне на три украински пристанища

Според представители на Държавния департамент, на които се позовава "Политико", ако Русия бъде включена в списъка на спонсорите на тероризма, то няма гаранции, че Москва ще продължи да спазва задълженията си.

Съгласно споразуменията, подписани от Москва и Киев с Турция и ООН, руската армия позволява на сухотоварни кораби с украински храни да напускат черноморските пристанища и не се ангажира да не използва свободните от мини маршрути за атаки по украинските черноморски пристанища.

Както се посочва в публикацията, на американски физически и юридически лица на практика е забранено да работят в страни, включени в "черния списък" на спонсорите на тероризма. Следователно под санкциите могат да попаднат различни компании, които участват в изпълнението на сделката за зърно и други важни за САЩ икономически връзки, включително свързани с ядрени материали.

Някои вашингтонски политици възразиха, че ударът по сделката за зърно може да бъде избегнат, дори ако Русия е посочена като спонсор на тероризма, пише изданието.

Украйна и Русия подписват днес споразумение за износ на украинското зърно

Украйна и Русия подписват днес споразумение за износ на украинското зърно

Споразумението, предложено от ООН освобождава износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна

В същото време, както отбелязват в Държавния департамент, срещу Русия вече са въведени строги икономически санкции, които практически съвпадат с мерките, които включват включване в списъка на страните, подкрепящи тероризма.

Русия вече заплаши, че може да скъса дипломатическите отношения със САЩ, ако Вашингтон я обяви за страна-спонсор на тероризма.

На 11 август латвийският парламент обяви Русия за държава - спонсор на тероризма и заедно с Финландия и Естония призова притежателите на руски паспорти да не могат да влизат в Европа.

Миналия месец двама американски сенатори, които искат да прокарат закон за обявяване на Русия за държава спонсор на тероризма, посетиха Киев, за да обсъдят законопроекта с президента Володимир Зеленски.