Първият кораб, превозващ зърно, който ще напусне Украйна съгласно споразумение за безопасно преминаване, ще хвърли котва край бреговете на Истанбул във вторник. Това заяви министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Daily SAbah.

Като част от споразумението в Истанбул беше създаден Съвместен координационен център с персонал от ООН, Русия, Украйна и Турция.

Акар говори в интервю за Anadolu Agency, след като плаващият под флага на Сиера Леоне кораб Razoni напусна украинското пристанище Одеса, натоварен с царевица за Ливан.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение на 22 юли за отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за износ на зърно, което беше блокирано от месеци, заради продължаващата война между Русия и Украйна, която се води вече шести месец.

Съвместният координационен център в Истанбул беше официално открит в сряда и се състои от представители на Турция, ООН, Русия и Украйна, за да се даде възможност за безопасно транспортиране с търговски кораби на храни и торове от трите ключови украински пристанища в Черно море Море.