Газопроводът (Gas Interconnection Poland-Lithuania), свързващ Полша и Литва, влезе в експлоатация, съобщи основният оператор за транспортиране на природен газ в Литва Amber Grid.

Дължината на газопровода е 508 километра. По данни на в-к "Комерсант", капацитетът на новия газопровод достига 4 милиарда кубически метра газ годишно. За сравнение, годишно потребностите от газ на България са около 3 млрд. куб. метра. Полската страна ще може да използва 1,9 милиарда кубически метра газ годишно. Полша се предвижда да получава 230 000 кубически метра газ на час, а Литва - 217 000 куб. м на час.

Турция и Израел искат да строят газопровод

Турция и Израел искат да строят газопровод

Така Турция би си осигурила още един доставчик на газ

"Това е важен етап в историята на развитието на енергийната независимост на Литва и Полша, особено в контекста на сигурността на доставките на газ.

Имайки възможност да транспортират газ през газопровода GIPL, Литва и Полша повишиха не само собствената си енергийна сигурност, но и сигурността на балтийските страни и Финландия, което е особено важно в настоящите геополитически условия", коментира главният изпълнителен директор на Amber Grid Немунас Бикниус.

В края на април "Газпром" спря напълно доставките за България и Полша, след като страните отказаха да преведат плащането за доставките на природен газ от 1 април по новата сметка в рубли на компанията. Транзитът на газ през двете страни се запазва.

Испания предложи строителство на нов газопровод до Франция

Испания предложи строителство на нов газопровод до Франция

Така ще се намали зависимостта от руските доставки на газ