Повече от половината от печалбата на компаниите, развиващи дейност в Обединените арабски емирства (ОАЕ), отива в държавната хазна под формата на корпоративен данък. Именно там размерът на този налог е най-високият в света - 55%, показват данните на платформата TradingEconomics.

Към момента общо седемте емирства нямат единен режим за облагане на бизнеса. В края на 60-те години на миналия век обаче всяка от тях въвежда корпоративен налог, като с него на теория могат да бъдат обложени всички дружества, работещи на тяхна територия.

Практиката обаче показва, че в момента данъкът се прилага само при юридически лица, заети с добива на петрол, природен газ и други природни ресурси в ОАЕ.

Емирствата обаче не са единствената държава в света с толкова висок процент на корпоративния налог. В много други страни неговият размер е над 30%. Така 39 на сто е той в Пуерто Рико, 35 на сто - в Аржентина, както и в Малта.

Сред другите европейски страни корпоративният данък в Белгия и Франция също е значително висок - съответно 34% и 33%. 29 на сто е той в Германия и Гърция, а 27 на сто в Швейцария и Люксембург.

Снимка 361888

По отношение на размера на корпоративния данък България се нарежда по-скоро сред страните, където той е най-нисък. У нас от 2008 година неговото ниво е 10%, колкото е и в Босна, Косово, Македония, както и в Парагвай и Катар.

Сред страните от нашия регион налогът е по-нисък в Унгария и Черна гора - по 9%. В Узбекистан той е 7 на сто.

В седем държави в света пък корпоративен данък не се плаща. Сред тях са Бахамите, Бермудите, Каймановите острови и Малдивите, които именно заради това са наричани още "данъчни райове".

Снимка 361887