Втрият най-голям мобилен оператор в света  - Vodafone Group, разкри стратегия за намаляване на повече от €1 милиард от разходите си до края на своята финансова 2026 година, която изтича на 31 март. Това ще стане чрез промени в структурата на компанията и ускорено приемане на дигитални операции.

С този план телекомът се стреми да ограничи последствията от глобалните макроикономически проблеми, пишат световните агенции.

Във фискалния финансов отчет на компанията за първото полугодие на 2023 година, обхващащ периода до края на септември, изпълнителният директор Ник Рийд заяви, че ще се стреми да рационализира допълнително операциите на телекомуникационния оператор и да ускори дигиталната му трансформация.

Новата стратегия, допълваща усилията за намаляване на разходите, които вече са в ход в компанията, идва на фона на повишаване на цените на оператора и намаляване на отстъпките на няколко водещи пазара. Мерките са опит за смекчаване на икономическия фон на високите разходи за енергия и нарастващата инфлация.

По отношение на представянето за първото полугодие Vodafone регистрира годишен спад на приходите от услуги в Германия, Испания и Италия, като на вторите два пазара (съответно -2,8% и -4,5%) това се дължи основно на високите нива на конкуренция.

Ford подписа сделка с Vodafone за частна 5G мрежа във Великобритания

Ford подписа сделка с Vodafone за частна 5G мрежа във Великобритания

Проектът е част инвестиция в 5G мрежите на стойност над 80 милиона долара, подкрепена от правителството на Обединеното кралство

На най-големия пазар - този в Германия, който допринася с 30% от приходите на мобилния оператор, отстъплението се дължи на спадове във фиксирания и телевизионния бизнес.

Фискалните приходи на Vodafone за първото полугодие са в размер на €22,9 милиарда - ръст от 2%. Печалбата е в размер на €1,2 милиарда.

Миналия месец от Vodafone заявиха, че водат преговори за сливане с конкурентната мобилна мрежа Three, за по-бързо въвеждане на 5G мрежа във Великобритания.

Google ще инвестира до $1 милиард в индийски телеком

Google ще инвестира до $1 милиард в индийски телеком

Собственост на милиардера Сунил Митал