Google ще инвестира до 1 милиард щатски долара във втория по големина мобилен оператор в Индия - Airtel. Новината съобщиха представители на компаниите, цитирани от световните агенции. Причина за инвестицията е, че производителят на Android се стреми да засили присъствието си на процъфтяващия телекомуникационен пазар в огромната държава.

Google ще инвестира и 700 милиона долара за закупуване на 1,28% дял във втория по големина телекомуникационен оператор в Индия, който е собственост на милиардера Сунил Митал. Сделката има за цел да засили растежа на цялостната дигиталната екосистема на Индия, пише Forbes.

Google има нов план за убийството на "бисквитките"

Google има нов план за убийството на "бисквитките"

След като първата идея срещна недоволство

Американският технологичен гигант ще инвестира и до 300 милиона долара за търговски споразумения през следващите пет години. Част от търговските проекти включват проучване на възможностите за "намаляване на бариерите за притежание на смартфон" на пазара, който е ценово ориентиран.

"Горди сме, че си партнираме и че имаме обща визия за разширяване на свързаността и осигуряване на справедлив достъп до интернет за повече индийци", заяви в изявление Сундар Пичай - роденият в Индия главен изпълнителен директор на компанията майка на Google - Alphabet.

Google вече притежава 7,7% дял в индийския пазарен лидер Reliance Jio, собственост на най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани, след инвестиция от 4,5 милиарда  долара през 2020 г.

Google си купи централа за $1 милиард в Лондон

Google си купи централа за $1 милиард в Лондон

Компанията вярва в завръщането в офисите след пандемията

Двете компании си сътрудничиха в разработването на евтин смартфон с поддръжка на 4G, който беше пуснат на пазара през ноември миналата година. Jio е в ожесточена конкуренция с Airtel и местното подразделение Vi на британския телекомуникационен гигант Vodafone, откакто започна ценова война през 2016 г., предлагайки евтин интернет и безплатни разговори.

Милиардерът Сунил Митал, който контролира Bharti Airtel, беше класиран на 12-о място по богатство в Индия миналата година с нетна стойност от 14,8 милиарда долара, според Forbes. Неговият телеком има повече от 480 милиона клиенти в 17 страни в Южна Азия и Африка.