След като разбихме 4 мита за жилищното кредитиране и разбрахме, че не е толкова сложно да намериш и обзаведеш новия си дом с помощта на ПроКредит Банк, се обръщаме към потребителските кредити, които в ПроКредит Банк се наричат "инвестиционни". И макар че те са най-често използваните банкови заеми, около тях витаят съмнения и легенди колко трудно се реализират. Оказва се, че въобще не е така!

Яна, Петър и Неделчо от ПроКредит Банк разказват защо.

Никоя банка няма да подкрепи инвестиция на физическо лице.

Петър: Обикновено свързваме думата "инвестиция" само с бизнеса. Ние от ПроКредит Банк обаче подкрепяме смислени проекти и иновации и на физическите лица. С нашия Потребителски кредит "Инвестиция" целим да подпомогнем клиентите ни да инвестират в себе си и в своето семейство. Смисълът е в това след години тяхната инвестиция да се изплати, затова и потребителски кредит само по себе си не е достатъчно като определение.

Яна: Идеята е, че теглиш инвестиционен кредит за нещо смислено, което в дългосрочен план ще има ползи за теб - ремонт, обзавеждане, оборудване, автомобил, образование, фотоволтаични инсталации.

Неделчо: Стремим се да търсим партньорство с хората, с които работим. За нас е важно да изградим доверие и трайно добри отношения с тях, затова и не подкрепяме импулсивните покупки, които обикновено се финансират от фирмите за лизинг и бързите кредити.

Яна Дуржева - Експерт Физически лица, ПроКредит Банк

Източник: ПроКредит Банк

Яна Дуржева - Експерт Физически лица, ПроКредит Банк

Образование и фотоволтаичните панели - звучи интересно, бихте ли разказали повече?

Неделчо: Разбира се. Сериозно подкрепяме инвестиции в образованието. Има две посоки, с които можем да помогнем при финансирането на подобни планове. Първата е свързана с образователни курсове за професионалисти, с които те биха могли да добавят допълнителна квалификация към своето портфолио и да подпомогнат кариерното си развитие. Към подобни решения се обръщат все повече хора.

Петър: Втората - подкрепяме инвестиции в образованието на децата. Всеки родител може да използва инвестиционния ни кредит, за да изпрати детето си да учи на добро място и така да му осигури възможността за по-добър старт в самостоятелния живот.

Яна: Аз ще се включа за фотоволтаиците. Напоследък все повече клиенти се обръщат към нас с желание за кредит за фотоволтаична инсталация, което много ни радва, защото всяка зелена иновация и проект са важни за нас и кореспондират с нашите ценности. Желаните суми за тази инвестиция стават все по-големи, но реално с подобна инсталация разходите за ток в последствие намаляват с между 20% и 30%, което е едно добро вложение.

Петър Устабашиев - Заместник управител на клон, ПроКредит Банк

Източник: ПроКредит Банк

Петър Устабашиев - Заместник управител на клон, ПроКредит Банк

Мит ли е, че условията и лихвените проценти за потребителските кредити са неясни?

Петър: Условията в ПроКредит Банк са ясни и напълно прозрачни. Нашите договори са само две страници и не съдържат дребен шрифт и подводни камъни.

Неделчо: В ПроКредит Банк има само две фиксирани такси - една преди и една след отпускане на кредита. Няма допълнителни застраховки, комисионни или други финансови ангажименти.

Яна: С калкулатора на сайта всеки клиент може сам да изчисли каква сума би върнал на банката и би изплащал на месец за избрания от него размер на кредит и период. Консултантите на банката са винаги на линия да дадат съвет при всяка стъпка и да помогнат при разпределянето на месечните вноски. А най-важният съвет, който даваме на клиентите, е да преценят каква месечна вноска по кредита няма да им тежи.

Неделчо Колев - Експерт връзки с клиенти, ПроКредит Банк

Източник: ПроКредит Банк

Неделчо Колев - Експерт връзки с клиенти, ПроКредит Банк

Мит ли е, че потребителските кредити са за малки суми?

Петър: За да имате възможност да вложите достатъчно във вашите бъдещи цели, потребителски кредит "Инвестиция" е с максимална стойност до 100 000 лева, а периодът, за който може да се върне, е 10 години.

Неделчо: При извършването на ремонтни дейности и обзавеждане например е нужна по-висока сума, с която ние сме готови да подпомогнем своите клиенти. Плюс е, че потребителският кредит със сума до 60 000 лева няма нужда от допълнително обезпечаване.

Яна: Има клиенти, които имат спестени пари за закупуването на ново жилище, но не им достига малка сума, за която няма нужда да теглят дългосрочен жилищен кредит. В този случай, в ПроКредит Банк сме готови да отпуснем потребителски кредит за съответната липсваща сума.

И накрая - трябва ли да си взема цял ден отпуск, за да изтегля потребителски кредит?

Неделчо: Тегленето на потребителски кредит "Инвестиция" е в няколко прости стъпки, които са изцяло онлайн. Първо трябва да се попълни заявлението на сайта. След това наш служител от отдел "Физически лица" се свързва с Вас и накрая се подписва договорът.

Яна: Договорът също се подписва онлайн. Работим с Евротръст и всичко става с един клик. Разбира се, ако клиентът иска физическа среща в банката, ние ще се радваме да го посрещнем.

Петър: И за финал - до 24 часа след подписването на договора, сумата, искана от клиента, е в неговата банкова сметка!