Скоро правителството на Япония ще е единственият емитент, който плаща по-малко за заеми от Дания.

Датчаните вероятно ще могат да получават 30-годишна ипотека с фиксирана лихва от 1 процент. Това е по-малко отколкото правителствата на Швейцария и Германия плащат на своите дългогодишни инвеститори.

Дания финансира жилищните си кредити чрез най-големия пазар на обезпечени инвестиции в света, пише Bloomberg. Ценните книжа - ипотечни облигации, са един от най-предпочитаните методи заради наличието на много източници, които могат да покрият заема.

Лихвеният процент за ипотеката е същият като на купона, който инвеститорите получават при номинални стойности. В Дания лихвените проценти са били отрицателни почти седем години, тъй като централната банка се е опитвала да стабилизира кроната спрямо еврото.

Понастоящем най-ниската ставка за 30-годишните ипотечни облигации в Дания е 1,5 процента. Предстои обаче облигациите да станат толкова скъпи, че банките скоро ще трябва да спрат да ги предлагат, заради начина, по който функционира пазарът. Това ще ги постави в ситуация да предлагат същия падеж на 1 процент.

През последните години офшорните инвеститори бяха насочили вниманието си към датските ипотечни облигации и сега съставляват около 1/3 от всички инвеститори.