На фона ниските лихви и раздвижването на кредитирането българските потребители избират да теглят потребителски заеми за по-големи суми. За една година средната стойност на този вид кредити се е увеличила с 16% до 6633 лева при размер от средно 5700 лева. Това показва изследването "Потребителският кредит на българина", изготвяно от "БНП Париба Лични Финанси" и обхващащо периода между ноември 2018 година и май 2019 година.

"Тази тенденция за търсене на по-голяма средна сума показват, че българите избират внимателно и дългосрочно кои проекти да финансират с потребителски кредит. Те предпочитат да финансират важни проекти с кредити, които ще могат да изплащат без затруднения", се посочва в него.

Тази тенденция идва и в доказателство на очакваното повишение на вътрешното потребление, като в анкета от януари 2019 година става ясно, че 67% от българите са склонни да харчат повече през настоящата година за пътувания, а 52% от тях искат да обновят жилището си.

Що се отнася до мотивите за теглене на потребителски заем, най-значително увеличение има при тези за покупка на мебели - ръст от 20%. Втори след тях са заемите за обединяване на задължения - нарастване с 18%.

"Това е положителен знак за състоянието на пазара на потребителско кредитиране у нас, тъй като показва, че хората се чувстват уверени да използват потребителските кредити както за реализиране на по-големи планове, така и за повишаване на стандарта си на живот", посочват експертите.

По отношение на размера на заемите най-голяма е средната сума на заявленията за обединяване на задълженията - 8671 лева. Интересът към тези кредити расте постоянно и делът им достигна 31% от молбите.

"Така за първи път обединението на задължения настига безспорния лидер от всички предишни издания - кредитът за ремонт на дома, който е с дял от около 31,5%", се казва още в изследването.

"Все по-големият интерес към кредитите за обединяване на задължения доказва, че финансовата грамотност на хората се повишава и, че те са готови да използват иновативни финансови решения, които им пестят време и пари", обясняват специалистите.

74,81% от подадените молби през разглеждания период са били за

за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил. Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.