В края на октомври 2023 г. жилищните кредити са 19 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 19,2%. Това представлява и 18,8% годишно увеличение през септември 2023 година. Това показват данни от статистиката на БНБ.

Такъв годишен ръст не се наблюдавал от доста време насам. Дори по време на бума на покупките на имоти у нас през 2020 и 2021 година ръстовете са били далеч по-малки. Според данните за годишните изменения в проценти на банката, ръстът на жилищните кредити за домакинствата през 2020-а е бил 11%, а през 2021-а това число е 16%.

България е европейската държава с най-много жилища на глава от населението

Никъде в Европа хората нямат толкова много жилища, колкото у нас

Ето защо цените на имотите в страната няма да започнат да падат скоро

У нас, от известно време, се наблюдава спад на сделките с недвижими имоти, според имотни агенции. Очаква се тази година да завърши именно със спад в сделките, а след това и цените на жилищата да се охладят. Това са прогнозите на едни от най-големите имотни агенции у нас.

По отношение на лихвите, за момента страната ни е с едни от най-ниските лихви в Европа. Според експерти от сектора ако има промяна то, тя няма да бъде толкова голяма. По-скоро банките ще затягат критериите към кредитополучателите.