България е европейската държава с най-голям жилищен фонд на глава от населението - 624 жилища на 1000 жители. Това разбираме от тазгодишния Deloitte Property Index 2023, в който се изследват имотните пазари на 26 европейски държави и на Израел.

По отношение на брой апартаменти на глава от населението след страната ни се нареждат Португалия и Франция съответно с 585 и с 552 жилища на 1000 души.

В противоположния край на скалата са Гърция (285 единици на 1000 жители) и Обединеното кралство (371) имат най-ниския жилищен запас на 1000 жители през 2022 г.

В абсолютно изражение Германия има най-големия жилищен фонд с 43,4 милиона жилища. Франция, с 37,6 милиона жители, е страната с втория по големина жилищен фонд. Страната с третото най-големият жилищен фонд е Испания с 26,1 милиона жилища.

Най-малък е жилищният фонд в Естония, с общо 0,74 милиона жилища, следвана от Литва (1,45 милиона жилища) и Ирландия (2,12 милиона жилища).

Най-много жилищни сгради в страната има в област Пловдив

Областта на страната, в която има най-много жилищни сгради (не е столицата)

Над 1/3 от сградите в страната са на 64 години и повече

Какви са констатациите за страната ни?

Докато търсенето все още изпреварва предлагането на жилища в България през 2022 г. пазарът започна да се охлажда. През изминалата година беше отчетен спад на броя на сделките в сравнение с предходната година, особено през втората половина на 2022-а, пишат анализаторите.

Забавянето продължава и през тази година като броят на сделките продължава да намалява през първото тримесечие на 2023, макар и с по-бавен темп в сравнение със спада, регистриран през последното тримесечие на 2022-а.

Броят на сделките четирите големи града на страната - София, Варна, Пловдив и Бургас намалява, като най-голям е годишният спад през първите три месеца на 2023-а във Варна (-19% при средно -9% за страната).

Продажните цени през 2022 г. продължиха да нарастват, като средните цени за апартаменти в София вдигат с над 25%. Най-голямо обаче е поскъпването във Варна (с 30%).

"В краткосрочен план не се очаква голямо понижение на цените на имотите, тъй като търсенето все още изпреварва предлагането и в същото време ипотечните лихви все още не са се повишили значително", прогнозират от Deloite.

Според анализаторите пазарните перспективи в средносрочен план до голяма степен зависят от лихвените проценти на местния пазар. Докато инфлацията взема влияние върху покупателната способност и съответно способността на домакинствата за изплащане на ипотеки, инфлацията също провокира инвестиционен интерес към покупката на недвижими имоти. Това е придружено от много солидна тежест на банковите депозити в общото финансово богатство, което на от своя страна, стимулира търсенето, особено на фона на инфлацията, тъй като хората ще търсят алтернативи за хеджиране срещу инфлацията.

Пазарът на наеми у нас обаче изостава от продажбите, измерено чрез средните наемни нива в София през 2022 г. Този пазар обаче демонстрира отчетливо поскъпване през първите месеци на 2023 г.

В област Бургас има бум на строителството на "тесни" жилища

С бум на строителството на "тесни" жилища, тази област на страната изпревари София по брой нови апартаменти

Като цяло България вече се строят повече жилища, но с по-малка площ

Според анализа, именно в България са регистрирани най-ниските средни наемни цени в Европа.

"Който живее в Бургас може да очаква да плащат средно 3,1 евро/кв.м, в София около 4,6 евро/кв.м, а във Варна около 4.7 евро/кв.м.", пише в доклада.

"Очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити обаче могат да забавят плановете за покупка на имоти и по този начин да доведат до ръст на наемите", пише още в анализа.