Ниските лихви доведоха до истински бум на американския имотен пазар. Само през последното тримесечие ипотечните кредити са скочили до рекордните близо 10 трилиона долара, показват данни на Федералната банка на Ню Йорк.

Не е изненадващо, че американците купуват активно имоти, след като в началото на този месец лихвите по ипотеките достигнаха ново дъно след 12-то подред намаляване през 2020 година.

Според данните между юли и септември ипотечните задължения са се увеличили с 85 милиарда долара до 9,86 милиарда долара, което е рекордна стойност. Именно ипотечните кредити имат най-голям дял в дълговете на домакинствата в САЩ.

Трябва да се отбележи, че ако към новите такива кредити се добавят рефинансираните, тяхната стойност нараства с още 1,05 трилиона долара.

Не само ипотечните заеми са в подем обаче. Същото може да се каже и за тези, както и за лизингите за автомобили, които също са нараснали до рекордните 1,36 трилиона долара в разгара на корона кризата.

Като цяло поред доклада дълговете на домакинствата в Щатите са нараснали до общо 14,35 трилиона долара през последното тримесечие.