От технологичната компания ABB обявиха, че ще придобият компанията ASTI Mobile Robotics Group (ASTI), които са водещ световен производител на автономни мобилни роботи (AMR). Това ще разшири предлагането на роботи и автоматизация от страна на ABB, което я прави единствената компания, предлагаща цялостно портфолио за следващото поколение гъвкава автоматизация.

Придобиването е ключова част от външната стратегия за растеж на ABB. То е било подписано на 19 юли и се очаква да приключи в средата на лятото на 2021-а година. И двете страни са се споразумели да не разкриват никакви подробности относно покупната цена.

ABB откри петия си завод в България

Една от най-големите компании в света откри петия си завод в България

Инвестицията в Петрич е в размер на 7 милиона лева

Основана през 1982 г., ASTI е със седалище в Бургос, Испания и има над 300 служителикакто в родината си, така и във Франция и Германия. Мажоритарен собственик е Вероника Паскуал Бое, която е и главен изпълнителен директор. Други акционери включват инвеститора за европейски растеж Keensight Capital.

Днес компанията поддържа един от най-големите инсталирани в Европа автопаркове с AMR и има широка клиентска база в автомобилостроенето, логистиката, храните и напитките и фармацевтиката в 20 страни.

От 2015 г. насам компанията се радва на близо 30% ръст на годишна база и цели приблизително 50 милиона долара приходи през 2021-а година.

"Със своето водещо в бранша портфолио, пълният пакет от софтуер и задълбочени експертни познания в различните сегменти на растежа, ASTI е идеалният избор за нас, тъй като подкрепяме нашите клиенти със следващото поколение гъвкава автоматизация", коментира Сами Атия - президент на бизнеса на АББ.

С това придобиване ABB ще бъде единствената компания, която ще предложи пълно портфолио за автоматизация на AMR, роботи и решения за автоматизация на машини, от производството през логистиката до точката на потребление.