Швейцарско-шведския гигант ABB официално откри своя пети завод в България. В новата база в Петрич, която е втора за компанията в града, са инвестирани 7 милиона лева, а отворените работни места ще бъдат общо 420.

В завода на "АББ България" ще се произвеждат продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане. Той е разположен на 7400 квадратни метра, като в това число влиза освен производственото хале още административна част и логистична зона.

"Производството предлага модерни работни места за заваряване, предварителен монтаж, окончателен монтаж и изпитване на модулна апаратура за монтаж на DIN-шина, разделени на ръчни и полуавтоматизирани операции", посочват от компанията.

По думите на управителя на новата производствена база в Петрич Десислава Михтарска от навлизането си на българския пазар преди 25 години ABB е направила вложения от над 230 милиона лева.

ABB, която скоро ще има 5 завода в България

Компанията в топ 500 на най-големите в света, която скоро ще има 5 завода в България

И какво прави тя в двете си бази в пловдивската зона "Раковски"

"Новото производство е важна стъпка към бъдещето на АББ и създава мост между класическите продукти ниско напрежение и нарастващия брой дигитални решения, които АББ доставя на своите клиенти по цял свят", посочва тя.

Заводът се намира в близост до първата българска база на групата, отворила врати през 1996 година. Тя е разположена на 5000 квадратни метра, като там се произвеждат продукти за управление ниско напрежение. Продукцията на центъра е за износ основно за Германия, Италия и Швейцария.

През септември миналата година от "АББ България" обявиха плановете си за изграждане на пета производствена база у нас. Строителството ѝ е приключило в рамките на 11 месеца.

Снимка 443192

Източник: БГНЕС

ABB отваря пета производствена база в България

Гигант с над 34 милиарда долара приходи отваря пети завод у нас

Там ще бъдат отворени над 400 работни места

Групата на ABB е международен лидер в индустриалната автоматизация, роботиката, а също така и в производството на оборудване за електроснабвядане и електрообзавеждане. Тя се нарежда сред топ 500 на най-големите компании в света с приходи от 27,6 милиарда долара за 2018 година. Общо групата е представена на над 100 пазара по света.

У нас освен двата завода в Петрич тя има още два такива в Пловдив, както и в Севлиево, който наскоро беше обновен. Централният офис на ABB в България се намира в София, като за компанията в страната работят над 2 800 служители.

ABB обнови завода си в Севлиево

ABB обнови завода си в Севлиево

Базата се простира на 14 500 кв. м и в нея се произвеждат продукти високо напрежение