"Бизнес точка" е най-новата поредица от съдържание на Money.bg, която представя успешните модели на работа на компании с голям принос в българската икономика. В новия материал разказваме за дейността на международния гигант ABB в България и по-конкретно - в заводите й в индустриална зона "Раковски".

Швейцарско-шведската група ABB е един от международните лидери в роботиката, индустриалната автоматизация, както и в производството на оборудване за електроснабдяване и електрообзавеждане. Компанията има над 130-годишна история и вече четвърт век е част от престижната класация Fortune Global 500, което я нарежда сред 500-те най-големи дружества по приходи в света с оборот от 27,6 милиарда долара за 2018 година.

Групата оперира на над 100 пазара, а един от тях е България. У нас компанията присъства още от 70-те години, а през 1996 година отваря и производство в страната. Днес, 23 години по-късно, групата на ABB има четири завода у нас и предстои да отвори пети. Два от тях се намират до Пловдив, един е в Севлиево, а скоро ще има и два в Петрич.

Местното дъщерно дружество "АББ България" е един от големите инвеститори в "Тракия икономическа зона" със своите две бази в зона "Раковски". За историята на компанията там и за това какво точно се произвежда в двата завода в област Пловдив пред Money.bg разказва мениджърът на АББ - клон Раковски Уве Чирнер.

Снимка 409780

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Какво точно произвежда "АББ България" в Раковски?

Първият завод на "АББ България" в зона "Раковски" отваря точно преди 10 години. Вторият идва четири години след него заради необходимостта компанията да разшири производството си.

За АBB

Над 100 пазара - на толкова оперира групата на ABB;

$27,6 милиарда - толкова е оборотът й за 2018-а;

147 000 - толкова са служителите на компанията в глобален мащаб;

4 - са заводите на ABB в България, а скоро предстои да отвори и пети;

1996 година - отваря първият завод у нас;

2009 година - от тогава работи и първият в зона "Раковски";

1900 души - толкова са заетите в двете фабрики в зоната.

"Ние започнахме тук в Раковски с прости процеси по сглобяване. Следващото ниво за нас сега е трудът с по-голяма добавена стойност. Вече правим напълно готови продукти, които изнасяме за международната мрежа на компанията ни. Така ние не просто доставяме компоненти за заводите ни в останалите части на света, а произвеждаме готови неща", обясни Чирнер.

На теория може да се каже, че в заводите там компанията прави няколко различни вида компоненти за ниско и средно напрежение. На практика най-лесно човек може да си обясни какво точно произвежда АББ в Пловдив като погледне електрическото табло вкъщи, например. Компанията прави всички компоненти - метални и пластмасови, за този тип електрически табла, както и самия корпус, където се поставят те.

"Тук произвеждаме компоненти за монтаж върху DIN шина, които са тези части, които като отворите електрическото табло вкъщи, се включват и се изключват при прекъсване на електричеството. Така че произвеждаме всички компоненти, които намират място в електрическото табло, както и самите табла. Също така, произвеждаме и електрически компоненти за промишлено приложение, както и частично табла за продукти средно напрежение", изброи Уве Чирнер.

Снимка 409783

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Два завода, три различни производства

В двете бази на "АББ България" в Раковски има три различни производства, които са части от различни продуктови линии.

"В отдел "Умни продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане" произвеждаме всички компоненти за монтаж върху DIN шина, включително металните и пластмасови кутии. След това имаме отдел "Продукти за Електроснабдяване и Електрообзавеждане Умна Енергия", който произвежда прекъсващи, превключватели и разединители и други компоненти", разясни той и добави:

"В допълнение имаме "Решения за разпределение", които произвеждат компоненти за средно напрежение, механични превключващи елементи, както и контролни табла.".

Снимка 409779

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Може да се каже, че почти цялата продукция на заводите в област Пловдив е за износ. Едната част от тях отиват в други заводи на компанията, основно в Италия и Германия, където те биват финализирани или се влагат в друг продукт. Във фабриките също така се правят и завършени продукти, които след това се изпращат директно към търговската организация на групата ABB.

"Има продукти които продаваме към локалната търговска организация на АББ и чрез нея те достигат до крайните потребители. В Раковски, също така имаме склад за локалната търговска организация - тук поддържаме наличности на продукти, които се таргетират към местния пазар", посочи още Уве Чирнер.

В глобален мащаб гамата от продукти на ABB е богата.

"Можете да намерите продукти на ABB навсякъде - на морското дъно, в круизните кораби, в Космоса или пък в домакинствата. Проблемът ни е, че не сме много добре познати на крайните клиенти, защото единственото нещо, което те може да познават като наше, са ключовете за осветлението, например. Индустрията ни познава много добре", каза Чирнер.

Снимка 409782

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Близо 1 900 души работят за "АББ" в Раковски, но намирането на хора не е лесно

В момента в двете фабрики на компанията в зона "Раковски" работят близо 1 900 души. Дружеството има и отворени позиции, но запълването им се оказва предизвикателство.

"Трудностите ни са свързани с пазара на труда тук в региона на Пловдив. Има толкова много инвеститори, а безработицата е на почти нулево ниво", обясни Уве Чирнер и добави, че ограничението за растежа на компанията идва до определена степен от недостига на работна ръка в региона.

"Няма конкретен план колко човека трябва да наемем през 2019 година, но имаме няколко отворени позиции. Търсим инженери, имаме свободни позиции в планирането на производството, в производството, за всички нива на квалификация. И е доста трудно за подбора на персонал не само за "сините якички", а също за квалифицираните добре тренирани служители", смята той.

Снимка 409784

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

Над 200 милиона лева инвестиции в България и нови 7 милиона лева в Петрич

"Като цяло през последните няколко години инвестирахме повече от 200 милиона лева в България. В момента имаме нова инвестиция в Петрич. Там ще правим разширение - нова фабрика до вече съществуващата такава", посочи Уве Чирнер.

Първоначалните вложения в заводите в Раковски са над 40 милиона долара или повече от 70 милиона лева.

"Ако погледнем само сградите и земята тук, конкретно за първата ни фабрика инвестицията беше 20 милиона щатски долара. Във втората вложението беше 23 милиона милиона долара. В допълнение идват всички машини, които са вътре в сградите. Те не са част от тези инвестиции", допълни той.

Снимка 409785

Източник: Money.bg / Теодор Пенчев

През септември миналата година групата на АББ обяви, че ще вложи 7 милиона лева в петия си завод у нас, в който ще бъдат отворени няколкостотин работни места и ще бъде разположен на 7400 квадратни метра.

"АББ има съществуваща фабрика в Петрич, а вече използваме и наета площ в съседната фабрика - на "Елпром" към този момент. Така че причината за вложението е, че нямаме достатъчно място в настоящата ни сграда. Това е естествено разширяване на базата ни с нова сграда. Планираме да наемем над 400 души там през следващите 2-3 години", обясни Чирнер.