Шведско-швейцарският лидер в производството на продукти за електроснабвяване и на индустриална автоматизация ABB ще отвори петата си производствена база в България. Новият завод ще се намира в Петрич, като в него ще бъдат инвестирани 7 милиона лева, става ясно от официално съобщение на местното подразделение на компанията.

Базата ще бъде разположена на 7400 квадратни метра, като се очаква там да бъдат отворени 420 работни места, когато се достигне пълен капацитет на производство. Основно там ще се търсят служители, които да извършват дейности, като заваряване, сглобяване и изпитвания, разделени на ръчни и полуавтоматизирани операции.

Това ще е вторият завод на групата в Петрич, като той ще включва производствено хале с площ от 3500 квадратни метра, административна част с площ 1 500 квадратни метра, както и 2400 квадратни метра зони за логистика и експедиция за дистрибуция на произведените артикули.

ABB ще участва в проекта за европейската "гигафабрика" като на Tesla

Лидер с бизнес в България влиза в европейската “гигафабрика” ала Tesla

Производствената база ще започне работа през 2020-а

"Решението да направим нова инвестиция в района на Петрич дойде след като станахме свидетели на изключително високото ниво на работа на първия ни завод в града. Местният екип работи с отлична ефективност за постигането на начертаните цели своевременно и по устойчив начин", посочва регионалният мениджър за бизнес направление "Сградна апаратура" Франк Вентцлер.

ABB отвори първия си център в българския град през 1996 година, като тя е разположена на площ от 5000 квадратни метра. Там се произвеждат продукти, изнасяни за Германия и Швейцария. Компанията има още бази в Раковски и Севлиево, включително и сервизна база във Варна.

В София се намира главният офис на компанията, както и развоен център за стъпателни регулатори за трансформатори. Към настоящия момент компанията разполага с над 2700 служители в страната.

За миналата година международната група на ABB отчита приходи в размер на 34,31 милиарда долара. 

АBB придобива General Electric Industrial Solutions за 2.6 милиарда долара

Компания с бизнес в България купува част от американски гигант

Компанията укрепва позициите си на американския пазар