Швейцарската компания за електрическо оборудване ABB купува бизнеса с индустриални решения на General Electric за 2.6 млрд. долара.

Бизнесът, който GE продава, обслужва клиенти в над 100 държави и има силни позиции в Северна Америка - най-силният пазар на ABB. Централата на Industrial Solutions е в Атланта, щата Джорджия, а служителите й са 13 500 по цял свят. През 2016 г. компанията реализира продажби за около 2.7 млрд. долара, с оперативен марж от около 8%.

Сделката ще укрепи втората позиция на ABB (след френската Schneider Electric) в областта на електрификацията в световен мащаб, както и достъпа й до американските пазари, каза Улрих Шписхофер, главен изпълнителен директор на швейцарската компания.

ABB очаква да реализира годишни синергии от 200 милиона долара в продължение на 5 години и е постигнала споразумение за доставки с американската компания. Сделката включва условия за дългосрочно използване на марката на GE.

"В комбинация с дългосрочните стратегически отношения на доставка с GE, тази сделка създава значителна стойност за нашите акционери", посочва Шписхофер.

"Тази комбинация обединява два глобални бизнеса с широка гама от електрически средства за защита и разпространение", каза Джон Фланъри, главен изпълнителен директор на GE.

"ABB оценява нашите хора, опит в областта и възможностите ни да работим в сегментите, където имаме дълбочина и опит. GE ще се възползва и от разширените си стратегически връзки с ABB, тъй като двете компании работят заедно", добави Фланиъри.

Придобиването ще забави планираното обратно изкупуване на акции, за което швейцарската компанията отдели 3 млрд. долара и се очакваше да стане факт в близките 2 години.

ABB оперира и на българския пазар, разполагайки с индустриални мощности в "Тракия икономическа зона", с което осигурява няколко хиляди работни места.