Шведско-швейцарската компания ABB, която има дейност в 100 държави, включително и у нас, ще участва в проекта за европейската "гигафабрика" за литиево-йонни батерии, като тези на Tesla в САЩ. През пролетта на тази година старт-ъпът Northvolt обяви, че работи по такъв проект в Швеция, като за него им бяха нужни 4 милиарда евро.

Днес пък стана ясно, че ABB ще работи в партньорство с тях за доставки и технологии, свързани със завода. "ABB Technology Ventures (ATV) ще подкрепи първоначалната фаза на този проект чрез ранни инвестиции", съобщават от групата.

В официалното съобщение на корпорацията се посочва още, че производственият център ще доставя на европейски клиенти в автомобилния и други ключови сектори висококачествени батерии.

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Най-голямата шведска електрическа компани инвестира в проекта

Още през март беше съобщено, че строежът на "гигафабриката" ще започне през 2018 година. От ABB допълват, че година по-късно ще бъде готова първата демонстрационна линия, а през 2020 година ще тръгне производството.

"Вълнуваме се да подкрепим проекта на Northvolt да построи фабриката за батерии на бъдещето тук, в една от нашите родни страни", коментира изпълнителният директор на ABB Улрих Шписхофер.

Партньорството между двете компании ще е свързано основно със стимулиране на иновациите в сфери на батерийните технологии, като производствена платформа, клетъчно и модулно проектиране, както и производителност на батериите.

Илън Мъск няма спиране. Tesla строи още три "гигафабрики"

Илън Мъск няма спиране. Tesla строи още три "гигафабрики"

Компанията се нуждае от увеличаване на производствения капацитет

В началото на годината Tesla отвори своята "гигафабрика" в Рино, Невада. През февруари шефът на компанията Илън Мъск заяви, че още четири такива ще бъдат построени в следващите години.

Германската Daimler също има такива амбиции, като планира база на 130 километра от Берлин, която ще струва 500 милиона евро.

Манията по "гигафабриките" на Tesla обхвана и Европа. Daimler прави такава в Германия

Манията по "гигафабриките" на Tesla обхвана и Европа. Daimler прави такава в Германия

Производствени центрове са планирани още в Швеция, Полша и Унгария

От няколко години ABB има силно присъствие на българския пазар. Нейната централа в страната е в София, а има офиси на още пет места. В допълнение корпорацията разполага с производствени бази в Петрич, Севлиево и Раковски. За нея у нас работят над 2100 души.