Миналата седмица двама бивши служители на американската Tesla обявиха, че ще строят "гигафабрика" за батерии като на автомобилния производител в Европа. Тогава стана ясно, че шведският старт-ъп Northvolt ще се нуждае от 4 милиарда евро или 4,2 милиарда долара, за да осъществи амбициозната си идея.

В своя публикация от Bloomberg се опитват да внесат повече яснота относно проекта. В нея се посочва, че компанията ще се опита да привлече 1 милиард евро от инвеститори до 2018 година. Тогава се очаква да бъде даден ход на строежа по базата.

Тази информация е потвърдил един от двамата основатели на фирмата - Петер Карлсон. Евентуалните възможности за локацията на "гигафабриката" в Швеция ще станат ясни в рамките на един месец.

"Европа ще се превърне в много важен пазар за индустрията", смята Карлсон. "Има огромна нужда от производството на такива продукти. Освен това има и мащабна автомобилна индустрия, която направи много обещания относно нови електрически модели", допълва той.

Строят "гигафабрика" като на Tesla и в Европа

Строят "гигафабрика" като на Tesla и в Европа

Бивши служители на автомобилният производител са се захванали с тази задача

От Northvolt вече са успели да привлекат като инвеститор най-голямото електрическо дружество в скандинавската страна - държавното Vattenfall AB. То ще инвестира 5 милиона шведски крони или 550 хиляди долара в проекта.

Старт-ъпът вече е изпратил документи, за да кандидатства за кредит от Европейската инвестиционна банка. Освен това ръководството й предвижда и емитирането на т.нар. зелени облигации, за осигуряването на финансиране.

Въпросните ценни книжа са инструмент за осигуряване на финансови средства за проекти за опазване на околната среда.

"На година в Европейския съюз се продават по 19 милиона коли. Ако дори 10% от тях са електрически, както се изчислява, че ще се случи до 2025 година, това е огромна възможност за нас", смята Карлсон.