Двама накогашни служители на автомобилния производител Tesla са се нагърбили с амбициозна задача - да построят "гигафабрика" като на някогашния си работодател в Европа. Целта е по този начин да отговорят на очаквания ръст в търсенето на батерии за електрически автомобили.

Петер Карлсон и Паоло Черути са двамата, които стоят зад компанията Nerthvolt. Тя е шведски старт-ъп, имащ за цел да развива дейност в областта на зелената енергия.

Освен това двамата искат да осъществят плана си и да изградят огромен завод за литиевойонни батерии на Стария континент, пише Fortune. Проектът ще струва над 4 милиарда евро и трябва да бъде готов до 2023 година.

"Гигафабриката" на Tesla отвори врати. Ето как изглежда тя (ВИДЕО)

"Гигафабриката" на Tesla отвори врати. Ето как изглежда тя (ВИДЕО)

До 2018 година производствения капацитет ще се увеличи двойно

Европа изостава зад Азия и САЩ в тази индустрия. Скандалът с вредните емисии на Volkswagen обаче накара автомобилните производители на континента да се обърнат повече към електрическите коли. От групата на VW са си поставили за цел до 2025 година една четвърт от новите им автомобили да бъдат еко.

От Nerthvolt обаче са притеснени как ще осигурят достатъчно средства за амбициозното начинание. При Tesla този план проработи, тъй като компанията вече имаше достатъчно голям капитал.

В същото време трябва да се вземе предвид, че скандинавската система на рисков капитал е една от най-добре развитите в региона и вероятно пред нововъзникналата фирма ще се появят достатъчно възможности за привличане на инвестиции.

Илън Мъск няма спиране. Tesla строи още три "гигафабрики"

Илън Мъск няма спиране. Tesla строи още три "гигафабрики"

Компанията се нуждае от увеличаване на производствения капацитет